Refresh loader

Jägare skjuter mig för att jag äter fisk

Home > Aktuellt > Jägare skjuter mig för att jag äter fisk

Jägare skjuter mig för att jag äter fisk

I en Youtubefilm med säljakt beklagar sig jägare över att sälarna “käkar sig mätta varje dag”. De beklagar sig över att det finns “för många sälar”. Själva fick jägarna endast en fisk i sina nät. Samtidigt som alarmerande forskningsrapporter påvisar att industrifisket tömt Sveriges hav på fisk. Nu tycks även sälar svälta. Vems är felet?

Sälar är havets rovdjur. De “städar upp” havet. Som alla rovdjur tar de i första hand tar de lättaste bytena, som svaga och sjuka individer. De starka individerna överlever och kan reproducera sig. Så fungerar naturen. Sälen äter bara så mycket den behöver. Att sälarna har ett tjockt fettlager betyder inte att de ätit för mycket, de behöver ha ett tjockt späcklager för att överleva när det blir ont om mat och för att inte frysa. Det gör det också möjligt för dem att bibehålla bättre flytkraft. En vuxen gråsäl äter cirka sju kg fisk per dag och under hösten ännu mer för att bygga upp späcklagret inför vintern. Späcket fungerar som en isolering mot vattnet i Östersjön, som är iskallt under större delen av året. Dessutom är späcket sälhonornas matförråd inför vinterns reproduktion.

Gråsälshonor måste kunna lagra stora mängder fett för att klara av den betydande energiåtgången från en diande kut. Kuten som väger drygt tio kilo vid födseln ökar på ett par veckor upp emot femtio kilo. Honan äter knappt alls under digivningsperioden, och energin tas i stort sett uteslutande från den upplagrade näringen i späcket. Hon minskar dramatiskt i vikt under den här tiden, och tappar cirka fyrtio procent av sin kroppsvikt. En viktminskning på åttio kilo på mindre än tre veckor är inte ovanligt.

” Honan äter knappt alls under digivningsperioden, och energin tas i stort sett uteslutande från den upplagrade näringen i späcket.

Människan däremot, tömmer Östersjön på fisk. Stora fartyg drar upp tonvis med fisk med trål. 80 – 90 % omvandlas till minkfoder, fiskmjöl och fiskolja. Fartyg dumpar även tonvis med fisk i havet när man dragit upp för mycket och överskridit kvoten. Samtidigt beskyller man sälen för att “äta för mycket fisk”. Sanningen är att i början av seklet fanns det mängder av både säl och fisk i Östersjön.

Sälen görs felaktigt till syndabock

Sälarna drabbas av svält för att människor tar fisken – inte tvärt om. De verkliga hoten mot både fisk, sälar – och människor är miljögifter, syrebrist, industrifiske och klimatförändringar. Ändå har Naturvårdsverket beslutat om jakt på över 3000 sälar i svenska vatten varje år. En jakt som innebär stora risker för skadeskjutningar eftersom det är svårt att på havet med ett enda dödande skott träffa ett mycket litet mål, sälens huvud. Misslyckas det kan sälen försvinna i havet, skadeskjuten, och går en svältdöd till mötes. Eftersök i havet kan av förklarliga skäl vara mycket svårt.

Youtubefilm med säljakt blottar sälhatet

På filmen jagar två jägare säl. De har åkt ut i skärgården för att fiska, grilla jaga säl och “ha det mysigt”. När de drar upp näten ser de att det bara finns en enda fisk i näten. De beklagar sig då över att “sälarna äter sig mätta varje dag”.

Dialog mellan två säljägare i Youtubefilm:

Jägare A:Ändå så är det här havet fullproppat av säl, och dom käkar sig mätta varje dag ser det ut som. Dom ligger och solgassar och har det gött.

Jägare B:Dom tar ju allt. Dom lämnar inget åt slumpen.

Jägare A: – Nä verkligen, det är hemskt! Hur kan sälarna hitta mat när vi inte får nåt? Här har man legat sömnlös av pirr. Allt går åt helvete. Det absolut kryllar av säl här.

Sen skjuter jägaren på ett sälhuvud som sticker upp. Det ser ut att vara ganska långt avstånd. De två jägarna skjuter på flera sälar. De andra sälanar blir rädda och dyker ner i havet.

Jägare A: – Det här är som att skjuta räv eller mård eller mink. Du skjuter en art för att hjälpa en annan art att överleva .Och just när det gäller Östersjön som är lite “fucked up” när det gäller fiskbeståndet.

Jägare B:- En säl drar i sig 6 – 10 kg fisk om dagen. Och det finns 18 000 sälar bara här.

Se filmen här: Säljakt i Stockholms skärgård

Det är obegripligt att någon kan ställa sig och skjuta prick på ett sälhuvud som sticker upp i havet. En säl som inte gör någon något förnär. Som bara lever och finns till. Som behöver äta sig mätt för att överleva. Hur kan avundsjukan hos människor vara så stor att man missunnar sälen att äta, så till den grad att man ställer sig och bara pangar på?

Jaktkritikerna tar bestämt avstånd från all säljakt och kräver att den förbjuds!

Jaktkritikerna överklagar många jakter, bland annat säljakt. Bli medlem i Jaktkritikerna, då blir vi starkare!

Klicka här för att bli medlem!

Translate »