Refresh loader

Licensjakt björn 2024

Home > Okategoriserade > Licensjakt björn 2024

Licensjakt björn 2024

I 23 c § jaktförordningen anges att förutsättningen för att licensjakt efter björn ska kunna tillåtas är att det inte finns någon annan lämplig lösning och att jakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Björnar är skyddade i artikel 12 i rådets direktiv (92/43/EEG) Brunbjörn tillhör de strikt skyddade arter där allt avsiktligt dödande ska vara förbjudet enligt bilaga 4 a till direktivet.

Licensjakten sker i sju län. I årets björnjakt får 486 björnar skjutas. Tillsammans med skyddsjakter under året blir det 534 björnar hittills.
Jakten börjar den 21 augusti och håller på som längst till och med den 15 oktober. (I Västerbotten, ovanför odlingsgränsen till och med 30 september)

Dalarna 80 björnar – inga skjutna under skyddsjakt
Gävleborg 125 björnar – inga skjutna i skyddsjakt
Jämtland 121 björnar plus 9 björnar skjutna skyddsjakt = 130 björnar
Norrbotten 24 samt 26 björnar skjutna i skyddsjakt i år = 50 björnar
Värmland 3 björnar inga skjutna i skyddsjakt
Västerbotten 48 björnar och 12 björnar skjutna i skyddsjakt under våren = 60 björnar
Västernorrland 85 björnar   samt 1 björn skjuten i skyddsjakt = 86 björnar

Varför jagar man björn och hur många har vi i Sverige?

Regeringen har bestämt att minska alla våra stora rovdjursstammar. Trots att björnen är rödlistad, fridlyst och skyddad av EU jagas de i betydande omfattning. Dessutom skjuts många i illegal jakt. Eftersom björnen är fridlyst får de endast jagas under ”strikt kontrollerade former”. Detta är något Jaktkritikerna starkt ifrågasätter då två lösa hundar får släppas efter varje björn. Det finns åtskilliga videor som visar det lidande björnarna utsätts för när de hetsas av två aggressiva, konstant skällande hundar. Man använder även ofta åtlar, det vill säga mat som lagts ut för att locka björnarna till en viss plats. Plötsligt en dag dyker jägare med hundar upp på den platsen björnarna uppfattat som trygg. Detta må vara strikt kontrollerat men är ändå grymt och djupt oetiskt. Dessutom skjuter man bort ca 20% av björnstammen. På grund av det har björnstammen kraftigt minskat. Man ska komma ihåg att björnar normalt skyr människan och det är sällan det sker konfrontationer. När det sker är det oftast med jägare där björnen skadeskjutits eller att personen är alldeles för nära lyan och/eller björnungarna.
Historiskt var björnen nära utrotning och fridlystes 1927. Då fanns det cirka 130 björnar i Sverige. 1976 tror man att det fanns runt 400-600 björnar enligt beräkningar efter observationer. Vid 2017 års räkning angavs att det fanns runt 3000 björnar. De senaste åren har björnstammen kraftigt minskat på grund av omfattande jakt.

Naturhistoriska riksmuseet gjorde en populationsuppskattning för 2023 baserat på 2022 års björnspillningsinventering och avskjutning i licensjakten hösten 2023. Intervallet hamnade då mellan 2 080 och 2 823 björnar. Det mest troliga värdet i intervallet var 2 448 björnar.
2019 rapporterade Naturvårdsverket Sveriges nya referensvärden till EU enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet. till att det minsta antal björnar som ska finnas i Sverige. Det nationella referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, det vill säga det minsta antalet björnar som behöver finnas i Sverige, är 1400 individer.

Ett axplock av vad länsstyrelserna själva anger i sina beslut:

Dalarna

I Dalarna anges att syftet är att nå de långsiktiga förvaltningsmålen i alla län och att landet som helhet bibehåller gynnsam bevarandestatus för arten. Det är ett märkligt uttalande då bästa sättet att bevara stammen är att inte skjuta björnar. Länsstyrelsen bedömer att licensjakt tillsammans med andra åtgärder såsom bidrag och ersättningar för skador och samråd/information, kan bidra till att minska konflikter mellan människa och björn. Vidare anger de att länet påverkas av alla stora rovdjur. De säger sig ha som målsättning att bevara rovdjuren samtidigt som de tar hänsyn till rennäringen, tamdjurshållningen, bevarandet av fäbodar som kulturarv, biodlingen och älgförvaltningen. Vidare skriver de att licensjakten ska behålla allmänhetens acceptans genom att bland annat minska dess socioekonomiska och psykosociala påverkan.

Gävleborg

Anger att björnar orsakar skador i hela länet. Några av de vanligaste skadorna är björnangrepp på ensilagebalar och bikupor. Varje år förekommer även problem med björnar i anslutning till bebyggelse. Skador förekommer på hund, tamdjur, bisamhälle, gröda/ensilagebalar och annat. Björnar river soptunnor och andra föremål. Skador som orsakas av björn ersätts med allmänna medel. Älgförvaltning och älgjakt är såväl en samhällsviktig fråga som en viktig tradition i Gävleborgs län. Älgstammen ska förvaltas med hänsyn till betesskador på skogen, viltolyckor och rovdjurspredation.
Rädsla och oro för den egna säkerheten, för skador på tamdjur samt ekonomiska effekter i samband med direkta skador anges också som skäl. Länsstyrelsen har genom sin förvaltning ambitionen att hålla en hög acceptans för björn i länet. Utan en reglering av björnstammen genom licensjakt kommer populationen att växa i storlek. Detta kan i sin tur leda till höga kostnader för samhället, minskad acceptans för rovdjur och rovdjursförvaltningen samt ökad oro hos befolkningen. Minskad acceptans för björnen som art sammankopplas med minskat förtroende för förvaltande myndigheter och motreaktionen kan i vissa fall visa sig som illegal jakt. Licensjakt anses förebygga detta. Risken för incidenter där människor skadas är också större om björnstammen tillåts öka utan en beståndsreglerande licensjakt. Andra lämpliga lösningar som används i samband med skador av björn är skrämsel av olika slag samt stängsling. Skrämsel är en åtgärd som ofta har en kort och/eller begränsad effekt på björnar som orsakar skador. Stängsling bedöms inte vara en åtgärd som kan genomföras långsiktigt på en skala som omfattar ett helt län eller en hel björnpopulation.

Jämtland

I Jämtland är licensjaktens främsta syfte att minska rennäringens skadenivåer men licensjakten syftar också till att ta hänsyn till fäbodbrukets skadebild samt bidra till gynnsamma psykosociala förutsättningar för befolkningen i Jämtland där syftet är att bibehålla stor trygghet och acceptans kring rovdjur. Förlusten av renar orsakade av stora rovdjur ska inte överstiga tio procent räknat på varje samebys faktiska renantal. Länsstyrelsen anser sig idag ha bra kunskaper om rovdjursskador i samebyarna. Ett viktigt kunskapsunderlag i förvaltningsarbetet är också beräkningen av samebyarnas årliga skadenivåer utifrån uppgifter om till exempel renhjordens produktionsförmåga, kalvöverlevnad och statistik om trafikdödade renar.
I bedömningen av att tillåta licensjakt ska även frågan om annan lämplig lösning utredas. Andra lämpliga lösningar för att hantera den problematik björnar orsakar för rennäringen kan till exempel vara skyddsjakt och rovdjursersättning till samebyarna. Dessa åtgärder bedöms inte kunna motverka en stor björnpopulations negativa effekter. Då både människor och björnar är utbredda i hela länet, och björnpopulationen i länet är hög, bedöms det inte finnas någon annan lämplig lösning som kan hantera problemet på länsnivå.

Norrbotten

Förvaltning av rovdjur är en mångfacetterad verksamhet. I renskötselområdet upptas en stor del av verksamheten av rennäringens problem med rovdjur. Det finns en rad olika åtgärder som kan tillämpas för att minska rovdjursproblem. Beroende på problembild samt de tidsmässiga och rumsliga förutsättningarna är olika åtgärder lämpliga för detta vid olika tillfällen. På en småskalig nivå är skyddsjakt och ibland andra åtgärder än jakt möjliga att tillämpa. Behovet av skyddsjakter har dock varit stort de senaste åren. På en storskalig nivå är licensjakten den lämpligaste åtgärden. Förutom rennäringen påverkas även tamdjurshållningen, biodlingen, älgjakten och allmänhetens psykosociala miljö av björnens närvaro.

Värmland

Syftet med jakten är att bidra till en bättre samexistens mellan människa och björn i Värmlands län. Tidigare genomförda licensjakter i Värmland bedöms också ha medfört positiva effekter för acceptansen för björn. I Värmlands län uppskattades antalet björnar hösten 2022 till 5-10 honor och 10-12 hanar.

Västerbotten

En välreglerad jakt kan vara ett sätt att minska rovdjurs påverkan på bytesdjur, att bibehålla deras skygghet för människor, att stärka lokalbefolkningens delaktighet i rovdjursförvaltningen och att öka acceptansen för rovdjur. Regeringen skriver vidare att björnstammen i Sverige under lång tid har ökat utan att skadefrekvensen har ökat i motsvarande grad. Regeringen menar vidare att björnstammen har gynnsam bevarandestatus och att den normala jaktformen därför bör vara licensjakt.

Länsstyrelsen och samebyarna har i samverkan identifierat och avgränsat vissa problemområden, där problembilden kan hanteras på andra sätt än genom licensjakt. I länet som helhet är dock licensjakt den enda metoden som kan användas för att hålla björnstammen på en nivå som motsvarar målsättningarna för arten i länet. Utan licensjakt ökar björnstammen, vilket ökar behovet av skyddsjakt, med höga kostnader, minskad acceptans och en möjlig ökning av motsättningar mellan rennäringen och ortsbefolkningen som följd. Också den illegala jakten på björn kan tänkas öka, även om det – i avsaknad av sändarmärkta björnar – är svårt att uppskatta dess omfattning i Västerbottens län. Licensjakten är selektiv i och med att inte alla djur får fällas, utan honor med ungar och ungar som följer en hona är fredade. Jakt tillåts också vid åtel. Länsstyrelsen antar att en viss del av årets tilldelning finns kvar när älgjakten börjar. Älgjägare är aktiva i princip i hela länet och björnjakten kan därmed få en större geografisk spridning, vilket bland annat medför att det är enklare att bedriva jakt på specifika björnindivider som upplevs som problematiska av lokalbefolkningen. Jakten får dessutom endast bedrivas under en begränsad tidsperiod. Sammanlagt menar Länsstyrelsen att jakten därmed når den graden av selektivitet som är nödvändig.

Västernorrland

I svensk jaktlagstiftning framgår att allt vilt är fredat. All tillåten jakt är således undantag från denna grundregel. Eventuella problem och skador som orsakas av jaktbart vilt ska i första hand regleras genom jakt. I propositionen En välreglerad jakt kan vara ett sätt att minska rovdjurens påverkan på bytesdjur, att bibehålla deras skygghet för människor, att stärka lokalbefolkningens delaktighet i rovdjursförvaltningen och att öka acceptansen för rovdjur. I den nationella förvaltningsplanen för björn bedömer Naturvårdsverket att licensjakt är en effektiv, kontrollerbar och hållbar del av en aktiv björnförvaltning om den sker i begränsad omfattning. Licensjakt kan tillsammans med andra åtgärder såsom bidrag och ersättningar för skador samt samråd och information, bidra till att minska konflikter mellan människa och björn. När inventeringar visar att populationen ligger över det nationella referensvärdet kan licensjakt utgöra en av flera åtgärder i förvaltningen för att minska risken för socioekonomiska konsekvenser.

Om själva jakten:

Det finns ”regler” för hur jakten får gå till och de är i princip detsamma som förra året. Jakten får börja fr.o.m. en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång. Jakten får ske med anmäld åtel och halvautomatiska vapen. Samtliga björnar får skjutas med undantag för björnhona som åtföljs av en eller flera ungar, och ungar som följer björnhona (oavsett ungarnas antal och ålder). Länsstyrelsen rekommenderar att inte fälla årsunge. Det innebär alltså att en björnhona utan ungar kan skjutas liksom björnungar utan sin mamma med sig. En jaktledare utses och jägare ska ha jakträtt i området. Björnar som skjuts eller förolyckas av andra orsaker under licensjakten räknas inte in i antalet för licenstilldelningen. Hundar får användas. Högst två hundar efter samma björn får användas samtidigt och hundarna får inte bytas ut under jakt på samma björn under samma dag. Enligt 27 § jaktlagen (1987:259) ska jakten bedrivas så att björnar inte utsätts för onödigt lidande. Hänsyn ska också tas till jakthundens välbefinnande enligt 2 kap 9 § djurskyddslagen (2018:1192), så att djur inte får överansträngas. GPS loggen från eventuella hundenheter (GPS sändare) bör kunna uppvisas för besiktningspersonalen.

Det är tillåtet att använda åtel för att locka fram björnarna och dessa får sättas ut redan efter 15 juli 2024 och anmälan ska då ha gjorts till Länsstyrelsen. En märklig regel är att rapportering till Länsstyrelsen ska göras senast den 15 november det vill säga långt efter att jakttiden upphört. Det som ska rapporteras är åtelansvariges namn, när åteln användes och när den avslutades, vilket ”material” som användes, antal kilo under säsongen, antal jaktförsök och om åtelkamera användes. De ska också rapportera om åteln är städad och en beskrivning av erfarenheten att använda åtel för björnjakt. Ingenting om hur det påverkade björnen. Det finns regler om hur åtling kan påverka människor och därför måste avståndet till närmaste permanent bebodda hus, fritidshus som har sophämtning, åtel avsedd för viltskådning och till permanent anlagd och skyltad campingplats vara minst två kilometer. Dessutom ska eventuella andra personer som under den aktuella perioden bor inom samma avstånd från åteln kontaktas om åtelverksamheten. Avståndet till väg eller skogsbilväg ska vara minst 200 meter och till vandringsled minst 500 meter.
 Det som får användas som åtel är slaktrester från vilt från samma eller angränsande kommun. En kropp av vilt eller 25 kg från vilt får användas som åtel. Vidare får användas oförädlat vegetabiliskt material eller mindre förädlade vegetabiliska produkter avsedda för utfodring av djur. Rester från tamdjur får inte användas. Till tamdjur räknas även ren. Kött från rovdjur eller otestat kött från vildsvin får inte användas som åtelmaterial på grund av risk för spridning av parasiter. Fisk får inte användas. Senast tio dagar efter att jakten avlysts i området ska allt åtelmaterial vara bortplockat och åtelplatsen återställd till ett sådant skick att björnar inte förväntas lockas dit.
Tjära får användas under förutsättningen att man efter björnjaktens slut återställer platsen till ett sådant skick att björnar inte lockas dit. Bäst är att stryka tjäran på något som man efter jaktperiodens slut kan transportera bort från platsen. Åteln skall märkas med en skylt som ska sitta väl synligt i eller i direkt anslutning till åteln.

Enligt jaktlagen (1987:259) 31 § får inte jakt ske från motordrivna fortskaffningsmedel. De får heller inte användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar. De som jagar björn ska informera sig minst en gång i timmen om återstående tilldelning. Den som av oaktsamhet inte hållit sig informerad kan komma att dömas till ansvar för jaktbrott eller grovt jaktbrott.

Jakt får inte bedrivas utan att en ansvarig jaktledare är utsedd vid varje jakttillfälle. Vid ensamjakt är den ensamme jägaren jaktledare. Jaktledaren ansvarar för att villkoren efterlevs. Alla ska innan jakten början informeras om villkoren för jakten. En hund som är särskilt tränad i att spåra skadat vilt ska kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar efter att en björn påskjutits. Licensjakt får inte bedrivas senare än en timme efter att länsstyrelsen har avlyst. Vid eventuell överskjutning i ett jaktområde räknas björnen av från ett annat område.

Besiktning av björn

Björnarna besiktas av Länsstyrelsens besiktningspersonal och det ska dokumenteras skriftligt. Skytten ska så snart som möjligt, men senast inom ett dygn, från det att björnen skjutits uppvisa björnen för besiktningspersonalen. Skytten eller jaktledaren kan inte själva välja var besiktningen ska ske utan plats meddelas av Länsstyrelsen. Skottplats/fallplats ska omgående kunna uppvisas. Samtliga inre organ och könsdelar ska följa med björnen till besiktningen. Rekommenderat är att skytten sätter in en pinne i munnen på björnen för att hålla den öppen innan likstelheten inträder. Skinnet ska märkas direkt vid besiktning och kraniets ägare ansvarar för att märkning av kraniet sker inom sex månader med transponder (microchip). Ansvarig för märkning är personen som den skjutna björnen tillfaller. Länsstyrelsen ska ta en tand, ett muskelprov, och referensprov/ hudremsa med päls.
På var femte hona som väger över 70 kg och alla björnar som ingår i det skandinaviska björnprojektet, tas ytterligare prov: en till tand, hår, livmoder och äggstockar, spene, blod och tarmparasiter. På projektmärkta björnar tas även testiklar. Länsstyrelsen ser till att proverna skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt). Sändare och annan teknisk utrustning som finns på björnar från björnprojektetet ska tillvaratas av besiktningspersonalen.

Jakträttshavaren får överlåta en skjuten björn till annan. Brunbjörnen är en A-listad art. Därför finns det stränga bestämmelser kring handeln med produkter från björn, till exempel skinn, kött, kranium, tänder eller ett helt uppstoppat djur. För att få sälja produkter från ett djur som är fällt i Sverige behöver du ha ett CITES-intyg. Då får du sälja produkterna inom Sverige eller till ett annat EU-land. De flesta får ett CITES-intyg så bestämmelsen är egentligen utan värde. Kötthantering ansvarar Livsmedelsverket för.

Varför Jaktkritikerna överklagar jakterna

Jaktkritikerna överklagar jakter för att skydda våra vilda djur. Enligt 27 § i jaktlagen ska jakten bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara. Licensjakten är djurplågeri där björnarna jagas av två lösspringande hundar som hetsar dem i timmar. Björnarna kan bli överhettade och dö av en värmekollaps. Björnarna kan också lockas fram till åtelplatser. Jakten är en ren nöjesjakt där utländska jägare kan betala för att delta. Björnhonor som inte har med sig sina ungar kan skjutas och björnungar som är ute på vift utan sin mamma kan skjutas. (De kan inte skjutas om de är tillsammans). Förra året sköts bland annat en unge som vägde 24 kg i Härjedalen. Hos sju honor som spenarna undersöktes på hade en vit vätska vilket tydde på att de var digivande och sex individer hade en svagt vit vilket visade att de var digivande eller nyligen hade varit det under året. Man ska komma ihåg att björnhonor inte föder ungar varje år och de får inte ungar förrän de är över fyraårsåldern, oftast vid fem-sex år.
Flera björnar skadesköts vid licensjakten 2023 vilket ledde till att flera jägare skadades då björnarna försvarade sig mot angriparna Detta skapade rubriker i media där björnarna pekades felaktigt ut som de skyldiga. Skadeskjutna björnar kan bli farliga då de försvarar sig. Felet ligger istället hos den som angriper björnen.
























Translate »