Refresh loader

Licensjakt björn

Home > Okategoriserade > Licensjakt björn

Licensjakt björn

UPPDATERING BJÖRNJAKT: Licensjakten på björn är avslutad. Den sista björnen sköts lördagen den 28 september. Under tiden 21 augusti till 28 september har alltså 300 björnar skjutits i Sverige. I Jämtland som haft den största tilldelningen (100 björnar) sköt på lördagen 4 björnar. De dödades i den nordvästra delen av länet. Detta är också det område som hade många verkställda skyddsjaktbeslut under våren på björn. Bland annat sköts då en björnhona med tre ungar. Jaktkritikerna motsätter sig licensjakt på våra rödlistade björnar och vill att det stoppas! Vi är även starkt kritiska till att jakt bedrevs på björnmamma med ungar!

Licensjakt björn som inleddes den 21 augusti fortgår alltjämt idag den 8 september. Efter drygt två och en halv veckas jakt återstår nu endast ett tiotal björnar att skjuta, av de 300 tilldelade. Man kan konstatera att jakten går i ett rasande tempo. Varför så bråttom? Är det då inte större risk för skadeskjutningar, felskjutningar med mera? När man läser på SVA hemsida, statistik om kön och vikt på de skjutna björnarna kan man snabbt konstatera att många ungdjur skjutits. Jakten pågår som längst till den 15 oktober.

Två misstänkta fall av jaktbrott utreds i Dalarnas län varav det ena gäller en björnhona och hennes unge som dödats. Det finns även rapporter om olaglig åtel.

Beslut om tilldelning 2019:

  • Norrbotten – 34
  • Västerbotten – 21
  • Jämtland – 100
  • Västernorrland – 45
  • Dalarna – 48
  • Gävleborg – 50
  • Värmland – 2

Jaktkritikerna reagerar starkt mot denna jakt! Vi reagerar mot användandet av åtel, lösa hundar som jagar björnen, samt att jakt bedrivs på ett rödlistat djur! Vi reagerar mot djurplågeriet i jakten!

Jaktkritikerna har överklagat licensjaktbeslut på björn 2019, till fem länsstyrelser. Nedan ett exempel på överklagandegången:

Överklagandeprocessen licensjakt björn 2019 Jaktkritikernas överklagande av länsstyrelsen i Norrbottens beslut avseende licensjakt på 34 björnar.

BESLUT

ÖVERKLAGAN

UNDERRÄTTELSE

JAKTKRITIKERNA SLUTFÖR TALAN

DOM

Läs Marias debattartikel ”Våra svenska björnar har en viktig roll i naturen”!

Ett utdrag ur ovanstående debattartikel: ”Ekosystem formas nerifrån och upp, från växter till växtätare och vidare till de stora rovdjuren i toppen av näringskedjorna. Men de formas också åt andra hållet, från rovdjuren ner till växterna. Uppifrån-ner-processen har visat sig vara starkare och vanligare än vad som varit känt tidigare och den tycks dessutom spela särskilt stor roll på våra nordliga breddgrader. Det har också visat sig att de stora rovdjursarterna inte går att byta ut sinsemellan och att tätheten av rovdjur spelar roll.

Här en artikel av Kristina Hallin om ekologiska system och biologisk mångfald

Citat från Kristina Hallins artikel: ”Det finns ingen människa som har en klar överblick över ekosystemet – därför ska vi inte påverka/missbruka land eller hav”.

”Vi får aldrig glömma att vi människor är ett däggdjur som ska anpassa sig till alla andra däggdjur i det vilda. Det är dags för ”samlevnad”

Några insändare angående björnjakten:

Insändare i Tidningen Syre ”Förbjud jakt på björn med lösa hundar”

Debattartikel i tidningen Syre ”Inte farlig bara man är varlig”

Insändare i DN ”Troféjakt på björn går inte att försvara”

Christian Jutvik har varit på resa i Ryssland. Han har där bland annat spårat björn och intervjuat nationalparkschefen om viltet i den stora parken. Läs hans reseskildring!

Björnspår i Ryssland.
Translate »