Refresh loader

Självklart är det stressande för lodjur att jagas av lös hund

Home > Okategoriserade > Självklart är det stressande för lodjur att jagas av lös hund

Självklart är det stressande för lodjur att jagas av lös hund

I Aktuellt den 1 mars var det en debatt om lodjursjakten mellan Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen och Daniel Ligné från Svenska Jägareförbundet.

Daniel Ligné hävdade då bland annat att:

  • det inte är stressande för lodjur att jagas av lösa jakthundar. Det vet han för det har dom “testat på en mängd olika arter”.
  • Anledningen till varför natur- och djurorganisationer är kritiska till just lodjursjakten är att man behöver symbolarter som är gulliga för att få pengar till sin organisation. Man behöver sälar som är hotade och örnar och pilgrimsfalkar.
  • Det går “jättebra för vargstammen och även för lodjursstammen” Han sa även: “Vi har aldrig haft mer säl än någonsin

Isaksson betonade att världen och Sverige befinner sig i en naturkris. Han betonade även lodjurens viktiga funktion i ekosystemet. Till exempel att lodjuret håller klövviltstammar friska. Han sade bland annat att:

  • Jakten är grym, man åker med bil och letar efter spår och ringar in lodjuret. Sen släpper man lösa hundar efter lodjuret. Lodjuret har en kort springsträcka. Hundarna stressar lodjuret in i en bergsskreva. Jägarna kommer fram med hjälp av hundarnas GPS och kan skjuta lodjuret.
  • En annan sak är att man jagar i lodjurens parningstid. Det är nu dom ska para sig. Och de som inte parar sig har sina årsungar med sig. Överlevnaden för ungarna minskar när man skjuter bort mamman.
  • Lodjur reglerar mårdhund och räv på ett naturligt sätt.
  • Jakten är en troféjakt.

Daniel Ligné är en kontroversiell person inom jägareförbundet. Hans titel är Jaktvårdskonsulent. I en blogg skriver han bland annat jakt är det roligaste han vet och att han har tur som bor i världens kanske bästa jaktland. Han är särskilt road av hundjakt och har roat sig med en rad utmaningar under åren. Bland annat bestämde han sig för att han ville “skjuta något i varje landskap”. Han skriver i bloggen “Jag minns särskilt hur vi nötte efter hare i Dalsland och hur jag i århundradets sämsta väder till sist lyckades få död på en and i Blekinges skärgård. Jag har aldrig varit så sjösjuk varken före eller efter det äventyret, men det var kul och helt klart värt det.” 

Artikeln är från 2010 och Ligné skriver att han då sysslar med en “utmaning” som är att skjuta alla arter som finns i den ordinarie jakttidtabellen. Han beskriver sedan hur spännande och svårt och lärorikt det varit att jaga alla dessa olika djurarter, men att han har problem med en art han ännu inte lyckats döda- illern.

Vi hoppas och önskar att Daniel Ligné aldrig fick “nöjet” att döda en iller!

https://blogg.jagareforbundet.se/2010/06/04/wanted-alive-en-iller/

Bli medlem i Jaktkritikerna! Om vi blir fler kan vi göra mer och påverka mer. KLICKA HÄR FÖR ATT BLI MEDLEM!

Translate »