Refresh loader

Fällor inbjuder till grymheter mot lodjuren

Home > Aktuellt > Fällor inbjuder till grymheter mot lodjuren

Fällor inbjuder till grymheter mot lodjuren

Det finns hos vissa människor ett hat mot rovdjur. Detta betyder att lodjur som fångas i fälla löper risk att utsättas för grymheter. Dessa grymheter kan utföras utan att någon annan någonsin får veta något. I skogen finns ingen kontroll från någon myndighet. Lodjuret i fällan är helt utlämnad till jägaren som kommer för att döda det. Att tillåta fällor i jakten som nu kommer att ske i licensjakten på lodjur i Västernorrland är därför djupt oansvarigt.

Jaktbrottshärva i Norrbotten avslöjade djurplågeri i jakten

Ett exempel på sådant djurplågeri är det som uppdagades i den så kallade jaktbrottshärva i Norrbotten för några år sedan. En mobilfilm avslöjade djurplågeriet. På filmen ser man ett lodjur i en fälla som stressas av en aggressiv hund som springer runt fällan och skäller. Samtidigt sticker en person in en påle i fällan och stöter lodjuret i sidan oupphörligt. Lodjuret befinner sig i en hopplös situation utan möjlighet att fly.

Du kan se filmen nedan. Vi varnar för obehagliga bilder.

LÄNK: Jägare plågar lodjur i fälla

Om lodjuren inte fångas i fällor kommer de att jagas av starka, snabba, vältränade rovdjurshundar, ofta så kallade plotthundar – en ras som tagits till Sverige i syftet att jaga rovdjur med. Lodjuret som även kan vara en mamma med årsunge jagas upp i ett träd. Utan chans att fly (hundarna vaktar under trädet) skjuts lodjuren ner av jägaren som hunnit fram.

Kärleken till våra lodjur

Som tur är finns hos de flesta svenskar en stor kärlek till de vackra kattdjuren. En nyligen gjord undersökning av Svenska Rovdjursföreningen och World Animal Protection visar att 80 procent av svenskarna tycker om eller tycker mycket om att det finns lodjur i Sverige. Undersökningen visar för övrigt att svenska folket är överväldigande positiva till de flesta rovdjur.

LÄNK: Läs mer om undersökningen här!

Ett vackert möte mellan lodjur och människa

En person som älskar lodjur lånade oss nedanstående film. Han träffade två lodjur på sin tomt. Filmen visar ett lugnt, vänligt och nyfiket lodjur som möter en kärleksfull människa. Jaktkritikerna upplever att många svenskar känner denna kärlek till lodjuren och att man lider av jakten som bedrivs mot lodjuren. Varför jaga dom?

Se de vackra bilderna nedan! Vi har i Sverige dessa fantastiska, vackra kattdjur! Varför tillåts denna jakt på dem?!

Det krävs ett större engagemang från allmänheten för våra lodjur för att få stopp på dessa jakter. Om vi reagerar när stora kattdjur jagas i andra länder måste vi även reagera när våra egna stora kattdjur jagas. Kontakta regering och riksdag, ring länsstyrelserna, kontakta Naturvårdsverket. Politiker jagar själva och vill fortsätta att göra så! Det är DU och JAG som måste sätta press på dem. Organisationer för djur gör redan allt vi kan. VI BEHÖVER DIN HJÄLP!

Bli gärna medlem i någon organisation som arbetar för att skydda vilda djur i Sverige. Det finns ett flertal organisationer att välja mellan. Självklart ser vi dig gärna som medlem i Jaktkritikerna, du är varmt välkommen! Klicka i så fall på länken nedan, fyll i dina uppgifter och betala in medlemsavgiften.

Bli medlem och ge oss ditt stöd! Endast 30 kr för stödmedlem och familjemedlem. Fullbetalande medlem för 250 kr.

Klicka här för att bli medlem!

Translate »