Refresh loader

Helgförbudet för jakt tas bort i Stockholm

Home > Aktuellt > Helgförbudet för jakt tas bort i Stockholm

Helgförbudet för jakt tas bort i Stockholm

Älgjakten i Stockholms län startade den 8 oktober. Jakten pågår till den 31 januari och under den tiden får 888 älgar fällas i länet. En nyhet för i år är att helgförbudet för älgjakt har tagits bort i samband med en uppdatering av jaktförordningen.

Det tidigare helgförbudet innebar att jakt under helgerna inte varit tillåten i tätortsnära skogar i vissa delar av länet. Men nu när förbudet är borttaget kan jägarna alltså jaga älg även under helgerna.

Länsstyrelsen: – Använd färgglada kläder i skogen under jakt

På Länsstyrelsen Stockholms hemsida kan man läsa att jägare och friluftsutövare ska visa ömsesidig respekt för varandra i skogen. De som vill plocka svamp eller bara promenera ska kunna göra det alla dagar i veckan. Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm, tipsar allmänheten om att man kan klä sig i färgglada kläder om man ska ut i skogen. Tanken är nog att man då blir lättare att upptäcka för jägare. Men hur många har färgglada kläder att sätta på sig? Många har väl inte det, och måste man nu införskaffa röd jacka och gul mössa för att inte bli träffad av en kula? Man ska också berätta att man är där, om man ser ett jaktlag.

Allt detta känns väldigt omständligt, och det känns nu som om människors möjligheter till rekreation och kontakt med naturen kraftigt begränsas. Under Coronatiden har ju många människor börjat upptäcka vilken Lisa det är för själen att bege sig ut i skog och mark. Det har givit tröst åt människor i en svår tid. I vårt stressade samhälle blir förmodligen kontakten med naturen allt viktigare för många människor.

Var på skogspromenad – blev ofredad av jägare

Jaktkritikerna har fått ett brev från en anonym brevskrivare som skriver följande:

Hej! Såg på TV att förbudet mot jakt på helger upphävs. Det har varit ett andningshål för oss inomhusarbetare att kunna röra sig fritt ute i naturen på helgerna. Det här innebär ju stopp för friluftsaktiviteter särskilt i närheten av Stockholm där man t. ex. på norra Värmdö bokstavligen jagar bort frilufsare. Man frågar sig hur har detta “lobbats” fram. Särskilt nu i pandemitider med ökad närvaro i skogen. Vad göra? Kan tillägga att jag vid ett tillfälle när jag var ute med hunden i koppel blev åthutad av en “jägare” som skrek att jag inte fick gå på “deras mark”. Marken ifråga är statligt ägd mark där jaktsällskapet arrenderar jakträtten.

Jaktkritikerna skrev till Länsstyrelsen Stockholm och frågade vad man ska göra i en situation där man känner sig hotad av jägare. Vi fick svar från Länsstyrelsen, det kan läsas nedan, klicka på den blå länken:

Helgförbudet för älgjakt borttaget i Stockholms län- Information från Länsstyrelsen Stockholm

Att promenera och vistas i skog och mark har blivit allt viktigare för stressade storstadsbor.

Ett utdrag ur svarsmailet från Länsstyrelsen Stockholm:

Enligt Naturvårdsverkets vägledning; Jakt och fiske (naturvardsverket.se) har
allmänheten rätt att vistas i skog och mark även om jakt pågår. Dock är det
förbjudet att medvetet störa jakt. En markägare eller jägare kan inte hindra någon
från att gå en skogspromenad eller plocka bär och svamp.

Enligt 27 § jaktlagen (1987:259) ska jakt bedrivas så att människor och egendom
inte utsätts för fara.

Är man på väg ut i skogen och ser att det finns jägare i området bör man ta
kontakt med dem och komma överens om hur man ska dela på tiden i skogen. Det
går att planera jakt och svampplockning genom att använda olika delar av skogen
vid olika tider under dagen.

Skulle det uppstå en situation där någon hindras att utöva sin rätt eller hotas bör
man kontakta polismyndigheten.

Risker med förlupna kulor och felskjutningar

Varje år träffas människor av kulor från jaktvapen. Det händer till exempel att jägare förväxlar människor med djur.

I april 2019 sköts en man i Klippan under en joggingtur – jägaren trodde det var ett rådjur han sköt. Läs artikeln från Aftonbladet nedan.

Aftonbladet: Filmen från kikarsiktet – här skjuts Olle på sin joggingtur

En terrängcyklist dödades av en erfaren fågeljägare. Läs artikel nedan.

Jaktolyckan i Lappland: Jägare trodde han sköt en tjäder, träffade en cyklist

Under en älgjakt 2017 sköts Dan Eriksson i ljumsken av en jaktkollega som misstog honom för ett vildsvin. Skottet blev ett 15 centimeter stort sår och jaktkollegan dömdes sedan för grovt vållande till kroppsskada. Klicka på länken nedan och se reportaget:

Dan Eriksson sköts i samband med älgjakt – Reportage på SvT.se nyheter Uppsala

Jaktkritikerna värnar om allemansrätten och vill se kraftigt förkortade jakttider

Jaktkritikerna strävar efter att jakttiderna ska förkortas kraftigt. Vi värnar om allmännyttan och vill att den får ett stärkt skydd. Människor ska utan rädsla eller tvekan kunna röra sig i skog och mark och plocka bär och svamp, rida, vandra med mera. Självklart med respekt för de vilda djuren.

Ytterligare en incident med felskjutning har avslöjats. Det var i Högsby i Kalmar län som bönderna Évald Palmér och Birgitta Nors fick tre av sina tjurar ihjälskjutna i somras, av misstag, av en jägare som trodde hen sköt vildsvin.

Gårdsägarna i Högsby fick tre av sina tjurar ihjälskjutna – av misstag

Stor som liten behöver kunnat vistas i trygghet i skogen. Att som liten lära sig empati för de vilda djuren är viktigt.

Translate »