Refresh loader

Jaktbrottshärvan – Jaktkritikerna är på plats vid rättegången mot Karl Hedin idag

Home > Aktuellt > Jaktbrottshärvan – Jaktkritikerna är på plats vid rättegången mot Karl Hedin idag

Jaktbrottshärvan – Jaktkritikerna är på plats vid rättegången mot Karl Hedin idag

Uppdatering rättegångsdagen måndag 21 februari: Kl 9.25 -Vår utsände rapporterar att ca 50 jägare är på plats utanför rättslokalen i Västerås. Vittnet Maria Persson är frånvarande utan sjukintyg. Skall detta skjuta upp hela rättegången?

Uppdatering kl 13.15

I rätten före lunch lästes tidigare vittnesmål från förhör upp. Maria Persson som blivit kallad har fortfarande inte infunnit sig i rätten. Det som lästes upp från tidigare förhören med Maria Perssons (ca tusen sidor) visar på att hon befinner sig i en svårt utsatt situation. Hon ska bland annat ha berättat i förhören att Karl Hedin varit hemma hos henne och maken Per-Erik Persson kvällen innan giftet placerats ut. Giftet fanns i deras hus efter att Karl Hedin varit där enligt Marias vittnesmål. Hon ska sedan ha ändrat sitt vittnesmål och tagit tillbaka dessa kommentarer. Hon har efter detta haft skyddat boende en tid, med bevakning, hon var rädd och kände sig hotad. Sen ångrade hon sig och flyttade hem igen. Det blev skilsmässa mellan henne och maken och ett bodelningsavtal ska ha upprättats där 50 % var enskild egendom. Strax efter detta ska Maria ha lämnat tillbaka allting till sin man som en gåva. Det som framkommit i Marias egna vittnesmål tyder alltså på att hon befinner sig i en svårt utsatt social situation. Man letar nu efter ett sjukintyg från Maria. Om inget sjukintyg finns kan det bli tal om häktning av henne eller hämtning. Förhandlingarna återupptas kl 13.15.

Uppdatering kl 16.45:

Efter lunch fortsatte rättegången med att försvarsadvokaterna fick tala. Alla fyra åtalade hade egna försvarsadvokater. Allt kokas ner till att vittnet Maria är otillförlitligt. Maria Persson som är inlagd på en psykiatrisk klinik har lämnat ett intyg från behandlande läkare i Fagersta. Rätten godkänner inte intyget och ska nu försöka pressa henne at ställa upp i rätten i morgon.

Försvarsadvokaterna målar upp en bild av att giftet fanns kvar i huset hos Maria och Per-Erik Persson efter Per-Eriks far. Och att Karl Hedin inte hade något med det att göra. Karl Hedin kände inte Maria och Per-Erik men hade ändå varit på besök hos dem den omtalade kvällen. Det var oklart vilken anledning som föranledde besöket.

Sen har man vid husrannsakan hos paret Persson funnit av både hår och blod från lodjur. Fyra olika individer lodjur. Och även foton där Robert Pettersson (en av de andra åtalade) där han poserar med döda lodjur och sina barn. Maria Persson är åtalad (men inte ännu formellt) för stämpling till mord på sin man. Per-Erik ska ha blivit överfallen allvarligt, i sin trädgård. Sen har en man hört av sig till Maria Persson på Facebook och krävt henne på pengar.

Vår utsände, Christian Jutvik fick tillfälle att intervjua Karl Hedin. Christian frågade Karl Hedin “Varför ska vi bevara tigern om vi ska skjuta bort de stora rovdjuren i Sverige?” Karl Hedin svarade då “Det bryr inte jag mig om, det får du fråga indierna om”. Christian: ” Ingen människa har kommit till skada av varg i Sverige de senaste 200 åren” Karl Hedin: “Det har det visst det! Gå hem och läs på!” Christian “Det har jag gjort. Ge ett exempel”. Då skakade Karl Hedin bara på huvudet.

Christian har även blivit intervjuad av en reporter från Aftonbladet. Christian åker hem ikväll och är inte med mer på rättegången.

Sveriges radio: Jägare och djurrättsaktivister på plats vid rättegångsstarten

Bakgrund:

Karl Hedin, en av Sveriges största privata skogsägare, står åtalad för att ha försökt döda varg i skogarna i Västmanland. För snart tre år sedan fick polisen i Bergslagen ta emot ett tips om olaglig jakt. Sedan dess har utredningen tagit många tvära svängar – brottsmisstankar har fallit bort och förändrats.

Enligt åtalet ska Karl Hedin och en jaktkollega ha jagat varg i skogen i Virsbo den 26 oktober 2018. De är anklagade för att ha planerat att döda varg med giftet karbofuran.

I morgon inleds rättegången mot bland andra Karl Hedin! Jaktkritikerna har en utsänd på plats och vi ska försöka rapportera vad som händer under morgondagen.

Här en länk till reportage av SvT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/jaktbrottsharvan-har-ar-atalet-mot-tre-man-och-en-kvinna

Translate »