Refresh loader

Den svenska vargen behöver din hjälp

Home > Okategoriserade > Den svenska vargen behöver din hjälp

Den svenska vargen behöver din hjälp

Det pågår just nu licensjakt på varg i Sverige. Beslutsfattare vill minska vargstammen i Sverige. Man vill minska en art som består av så få individer att den drabbas av svår inavel. Vargen befinner sig i ett kritiskt läge, den är rödlistad “Starkt hotad”. Hur kan politiker i detta läge besluta om att minska antalet individer? Jaktkritikerna har överklagat licensjakten på varg utan resultat. Vi kan inte stoppa jakten på varg nu. Det behövs ett långsiktigt arbete för att rädda vargarna. Vi kommer att fortsätta kämpa för vargarna. Ge oss gärna ditt stöd.

Vargen är mycket viktig för biologisk mångfald. Vargens matrester blir mat till många andra arter, till exempel rödräv, fjällräv, korp, nötskrika, mård, duvhök, kungsörn. Djur och växter samexisterar i naturen. Rovdjur som vargen håller efter växtätare. Vargen påverkar deras beteende och vad de äter av. I Sverige tar vargen främst älg vilket minskar skador på unga träd som kan växa till sig. Vargen påverkar positivt på hela ekosystemet.

Vargpar i vinterlandskap
Utan vargen påverkas hela ekosystemet och med vargen får vi en rik biologisk mångfald. Sedan är de kloka, anpassningsbara och så vackra.

Vargstammen i Sverige är för liten och lider därför av inavel.  Inaveln kan bland annat orsaka att hanar blir sterila. Vargar kan också ha missbildningar i rygg, bettfel och dessutom minskar kullstorlekarna. Vargen i Sverige klassificeras som ”starkt hotad” i EU:s art- och habitatdirektiv. Därför bör jakten på varg bör minska, helst upphöra helt.

Tre små vargvalpar
Hur blir framtiden? missbildningar i rygg? Bettfel? Mindre kullar?

Vargar är sociala och lever i familjegrupper med starka band till varandra. Ett vargpar håller ihop hela livet, om de inte dödas av jägare eller dör på annat sätt. Ibland utrotas hela vargfamiljer av jakt. Jakten är grym. Upp till 3 hundar får släppas efter en varg. Hundarna är starka och vältränade. Kan du tänka dig att jagas av 3 aggressiva hundar …

Vargflock i skogen
Vargar är sociala med starka familjeband

HJÄLP OSS SKYDDA VARGEN OCH ANDRA VILDA DJUR!

BLI MEDLEM I JAKTKRITIKERNA!

Bankgiro: 5630 – 9057

Plusgiro: 22 69 89 – 2

Swish: 123 533 0832

Fullbetalande medlem 250 kr, stödmedlem 30 kr.

BLI MEDLEM HÄR

Vacker varg
Får jag ditt stöd?
Translate »