Refresh loader

Ge de vilda djuren – Årets DJURKLAPP!

Home > Aktuellt > Ge de vilda djuren – Årets DJURKLAPP!

Ge de vilda djuren – Årets DJURKLAPP!

Tycker du som vi att medias (SVT och TV4 samt SR i något mindre utsträckning) jaktprogram är ensidiga? Vi menar att svenska folket behöver upplysas om att det i Sverige finns jakt i form av en tävling där djuren poängsätts och där de tävlande skjuter eller fångar så mycket räv, mård, grävling, mink, iller, kråka, skata, måsfågel eller nötskrika som möjligt. Den som till slut samlat högst poäng vinner. Dessa djur dödas inte för konsumtion utan kastas oftast på en hög i skogen. Tävlingen heter Rovdjurskampanjen och den bidrar till ett massdödande av dessa djurarter.

Du kan påverka! Författa dina egna synpunkter eller använd vårt förslag nedan och maila media och kräv t. ex. en jaktkritisk granskning av Rovdjurskampanjen! (se mailadresser längst ned)

Vårt mål är som du säkert förstår inte enbart att upplysa folk. Vi vill på sikt åstadkomma att Rovdjurskampanjen stoppas och läggs ner.

Vi kan ha nytta av att få veta hur många som ställer upp. Så meddela gärna till dininsats@jaktkritikerna.se, hur många mail du skickat iväg. Använd gärna numreringen som finns i adresslistan nedan, för att meddela vilka du skickat till (ex. 10 och 12 om du skrivit till Agenda och Kalla fakta) Vill du inte att vi använder dina uppgifter i en sammanställning bör du avstå att  delge oss din insats.

Ingemar Rosberg, Jaktkritikerna

Även rävungar dödas – Foto Yvonne Stridsberg

Formulär Djurklapp:

Varför blir det allt fler jaktprogram i SVT och TV4 (samt i viss mån i Sveriges radio) där man via samverkan med jägare får jakten  i Sverige att framstå som enbart positiv? Varför är det däremot sällsynt med program som speglar starkt kritiserad svensk jakt? Tanken med public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom olika områden. Ett public serviceföretag ska spegla omvärlden ur många olika perspektiv. Enligt Sveriges regering behöver en fungerande demokrati en mångfald av starka och oberoende medier som förmedlar samhällsinformation, nyheter och granskande journalistik av god kvalitet.

Att massmedia ger en ofullständig bild av svensk jakt är en katastrof för de vilda djuren!
Jag kräver därför att SVT, TV4 samt SR även producerar jaktkritiska program, t.ex. om den jakt vi ger exempel på nedan:
Rovdjurskampanjen – vad är det?
En årlig tävling i tidskriften Jaktjournalens regi som man brukar påstå handlar om viltvård.
3 tävlingsklasser, Öppen klass, dam- och ungdomsklass. Jakten börjar 1 augusti och pågår fram till i april.
Jägare uppmanas att döda så mycket räv, mård, grävling, mink, iller, kråka, skata, måsfågel eller nötskrika som möjligt för att belönas med poäng och kunna erövra fina priser, bl.a. luftgevär, åtelkamera och grävlingsfälla.
Detta är ju inte djur som konsumeras utan de skjuts för att dödas  och kastas vilket sker helt oreglerat.

På kampanjens egen hemsida finns för varje år en sammanställning över vad samtliga jägare presterat (jägarnas poängsummor).
En granskning av Slutresultatet 2020 leder till följande fråga. Är det rimligt att jägare med hänvisning till deltagande i tävlingen kan försvara att segraren i Öppen klass bl.a. tillåts döda 37 rävar och 244 fåglar, tvåan hela 71 rävar samt trean 24 rävar och 59 grävlingar. Strider inte detta mot målsättningen biologisk mångfald? Underskrift

Skicka ditt mail till alla, eller till en av dessa – SR/SVT/TV4 – mottagare:

 1. lyssnarservice@sverigesradio.se
 2. vet@sverigesradio.se (Programmet Vetenskapsradion Klotet)
 3. kaliber@sverigesradio.se  (program för grävande journalistik)
 4. ———————–
 5. naturmorgon@sverigesradio.se
 6. P4stockholm@sverigesradio.seP4sjuharad@sverigesradio.se
 7. kontakt@svt.se
 8. ———————–
 9. granskning@svt.se
 10. agenda@svt.se
 11. tittarservice@tv4.se
 12. kalla.fakta@tv4.se
 13. fragamarcus@tv4.se

Translate »