Refresh loader

Hur kan något som dödar så många hundar utses till världsarv?

Home > Okategoriserade > Hur kan något som dödar så många hundar utses till världsarv?

Hur kan något som dödar så många hundar utses till världsarv?

Alla måste inse och förstå vad löshundsjakt medför och vilket lidande det orsakar de vilda djuren. Sedan har vi alla skador som jägarna utsätter sina hundar för. Sparkskador, trafikskador, vildsvin som sprättar upp hunden, blir skjuten av en jägare, fastnar i ett gryt eller springer ut på svaga isar och drunknar.

AGRIA försäkrar ca 40 % av hundarna i Sverige. I deras statistik kan man se att under perioden 2018-2022 drunknade 109 hundar. Så drunkningstalet är säkert mycket större. 109 hundar har alltså sprungit ut på svaga isar, ramlat igenom isen och sakta frusit ihjäl. Under samma period dödades/skadades 1047 st. av vildsvin, 498 av andra vilda djur och då är inte varg, lo och björn med i siffrorna, 1129 har dödats eller skadats i trafiken. Alla dessa dog inte omedelbart utan för en del krävdes veterinärvård, många hittades aldrig och fick ligga och självdö någonstans i naturen. 23 st. bara försvann/hittades aldrig och 32 st. skottskadades/dödades av jägare.

Svenska Jägareförbundet vill tillsammans med kennelklubbarna i samtliga nordiska länder och jägarförbunden i Finland att löshundsjakten förklaras som världsarv. 

Jaktkritikerna vill att löshundsjakt förbjuds i Sverige. Vad vill du?

Skriv gärna till Riksantikvarieämbetet, mejladress: registrator@raa.se och vädja till dem att inte klassa löshundsjakt som ett världsarv.

Drunknade109
Dödad/skadad av vildsvin1047
Dödad/skadad av andra vilda djur ( ej björn, lo, varg)498
Dödad eller skadad i trafiken1129
Försvunna23
Skottskadade/dödade av jägare32

AGRIA – Skadestatistik vid jakt för hund

Translate »