Refresh loader

Jägare skjuter plast ut i naturen

Home > Aktuellt > Jägare skjuter plast ut i naturen

Jägare skjuter plast ut i naturen

Mängder med plast skjuts varje år ut i naturen av jägare. Man vet idag att plast tar lång tid att brytas ned och är skadligt för både människor, djur, hav och natur. Plast i haven är till exempel ett mycket stort miljöproblem som det är bråttom att lösa.

I alla hagelpatroner finns en förladdning som oftast är av plast. När en jägare skjuter mot ett djur med hagelgevär flyger plasten iväg med hagelsvärmen och landar i naturen där den blir liggande om ingen plockar upp den. Erik Schulze i norska Naturvernforbundet menar att förladdningarna av plast är ett stort miljöproblem och en fara för fåglar och djur då de har en form som gör att fåglar och små djur lätt kan få dem i sig.

Norges Jeger- og Fiskerforbund säger att de är klara över problemet, men de menar att plasten är en nödvändig del av de patroner som används idag. De menar att det inte finns något gott alternativ idag, men vill försöka att påverka och driva på utvecklingen av miljövänliga patronkomponenter. Även det svenska jägarförbundet vill sätta press på tillverkarna så att plastförladdningarna försvinner helt.

NRK: Jegere skyter plast ut i naturen

Tills dess fortsätter alltså svenska jägare att skjuta ut mängder med plast i naturen och även bly och andra tungmetaller som ju också är farligt för djur och natur.

Jaktkritikerna anser att en stor del av jakten borde förbjudas/minskas.

Vi vill bland mycket annat att:

  • All fågeljakt stoppas
  • All jakt på små predatorer stoppas (räv, grävling, mård, med flera)
  • Jakt på våra fem stora rovdjur måste stoppas helt
  • Jakt på sälar måste stoppas helt

Om detta genomförs kommer spridningen av plast och bly att minska direkt.

Bli medlem i Jaktkritikerna och ge oss ditt stöd! Vi kämpar för de vilda djuren, mot jakt!

Klicka här för att bli medlem!

Translate »