Refresh loader

Jakt skapar trauma hos vilda djur

Home > Aktuellt > Jakt skapar trauma hos vilda djur

Jakt skapar trauma hos vilda djur

Alla jaktbara djur lever rädda och traumatiserade på grund av jakt

Insändare publicerad i Sydsvenskan 15 november 2021

Är Sverige ett Jakt-Kalifat? Den talibanliknande dominansen med vapen mot fredliga djur i naturen som jägare kräver, traumatiserar vilda djur som ska överleva i krympande habitat på människans villkor. Skogsmästare och författare till The Inner Lives of Animals, Peter Wohlleben, konstaterar att alla jaktbara djur numera lever rädda och traumatiserade av jakt. Det förtryck det också innebär för människor som älskar natur och djur; alla vi som snart inte vågar rida, lämna djur på bete, promenera, jogga, cykla, fotografera och plocka svamp tvingas till underkastelse. Fula jakttorn påminner oss likt fångvaktare att här dödas det året om. Jägare kan dyka upp var som helst. Som legosoldater med krigsteknik och värmesikten hemsöker de naturen när som helst. I juli dödade utländska jägare tre stora tjurar av rasen Highland Cattle av ”misstag”, precis som brukar hävdas när ponnys, kor och sällskapsdjur skjuts varje år. Eller en joggare utanför Klippan.

Highland cattle
Tre tjurar av rasen Highland cattle dödades av utländska jägare i juli av ”misstag”, precis som brukar hävdas när ponnys, kor och sällskapsdjur skjuts varje år.

Kapitalismen styr markägarnas naturhäleri och man säljer ut djurs liv med giriga jaktarrenden, som säljs vidare i andra hand till kreti och pleti. Transaktioner utan insyn. De välbeställda markägarna säljer jaktevent; troféjakt eller uppfödda fåglar utsatta för skjutning till lyxjägare. Tystnadskultur om skadeskjutningar är legio eftersom djurskyddslagen inte gäller vilda djur. Våld mot vilda djur har blivit trend även för marklösa stadsjägare. Varje år reser dessutom 30 000 utländska jägare in i Sverige med vapen och hundar för att jaga.

Allt sanktioneras i Naturvårdsverkets nya jakttider. Räcker inte det finns paragrafer om skyddsjakt för att allt som stör mänsklig verksamhet ska kunna dödas; ekorrar som bygger bo under tak, starar som äter bär, tranor som äter på fel ställen, svanar eller bävrar som försvarar sina ungar, diande hjortkalvar som går med sina mammor på jordbruksmark, björnar med hungriga ungar som smakar honung och massorna av flyttfåglar som vilar eller äter på fel jordplätt.

Att hävda att djur ska dödas för att de är ”för många” eller på ”fel” plats förtydligar människans drift att argumentera för utrotning. Människan är det enda däggdjur som systematiskt åstadkommer massutrotning av andra arter. Vilda djur utgör bara 4 % av planetens alla däggdjur – resten är boskap och människor. Att beståndet av ryggradsdjur i världen har gått ner med ca 70 % från 1970, berör inte jägare bara man får begå ”bockpremiär” eller döda björnar i troféjakt.

Fula jakttorn påminner oss likt fångvaktare att här dödas det året om. Blotta åsynen av dessa jakttorn skapar stor sorg och förstämning hos människor på landsbygden.

Skjutningar och mord bland människor sprider sig från stora städer till mindre samhällen i Sverige. Statistiskt är majoriteten vapenanvändare män. Planerat dödande kräver en förmåga att dela upp världen i vi och dom, vare sig motiv styrs mot kriminalitet eller legalt djurdödande. Status i socialgrupper, gäng eller jaktlag stärks med vapenintresse. När polisen konstaterar att civila vapen från jaktbutiker används i de svenska gängkrigen borde man våga ifrågasätta jaktvapenkulten i Sverige.

En pistoltyp som köps för att döda försvarslösa grävlingar i gryt eller lodjur i fällor, blir mordvapen. Avtrubbningen hos vissa människor, oavsett härkomst eller samhällsklass, med syfte att använda vapen för att döda, vare sig människor eller djur, måste få ifrågasättas. I ett samhälle där vapenvåld mot människor ökar, måste också djurs lidande på grund av en glamouriserad vapenkultur belysas. Utan moral ingen etik. //

Jaktkritikerna är en organisation som är mycket flitig med att överklaga jakter. Vi överklagar skyddsjakter och licensjakter. Vi överklagar för alla djurslag. Vi överklagar för de stora rovdjuren björn, varg, lodjur och järv. Vi överklagar för alla andra djur som till exempel svan, bäver, tranor, råkor med mera. Vill du hjälpa till men vet inte hur? Bli då medlem i Jaktkritikerna. För som betalande medlem ger du stöd till Jaktkritikerna som organisation med ett större medlemsantal. Då blir det mer tyngd bakom våra överklaganden. För 30 kr som stödmedlem (även familjemedlem) kan du på ett enkelt sätt stödja oss och därmed djuren. För 250 kr blir du fullbetalande medlem. Då får du även vår tidning JaktDebatt 4 ggr/år.

KLICKA HÄR OM DU VILL BLI MEDLEM! Fyll i dina uppgifter och swisha eller betala med bankgiro eller plusgiro.

Translate »