Refresh loader

Närgångna björnar

Home > Aktuellt > Närgångna björnar

Närgångna björnar

Uppdatering: // Hundar och hundförare har nu lyckats skrämma bort björnmamman och ungen från bebyggelse. Björnfamiljen befinner sig nu ungefär en mil ut i skogen. Återkommer björnarna finns risken att de dödas av jägare. //

I Jämtland finns en björnmamma med ungar som den senaste tiden varit framme vid hus med soptunnor och letat efter mat. Man har försökt skrämma bort björnarna utan att lyckas, de kommer tillbaka. Om det inte går att skrämma bort dem kommer en jägare att komma till platsen och skjuta björnarna.

Det är hemskt och sorgligt att en björnmamma med ungar måste dödas bara för att de letar mat nära människor. Finns det ingen annan lösning? Jo det måste det göra.

I alla fall i framtiden kunde en lösning vara att man kör ut i skogen de djur som dödas på tågräls och på bilvägar. Det är mängder med djur som dödas så och de kunde köras ut långt ut i skogen och läggas på en hög och på så sätt förhoppningsvis locka till exempel björnar dit istället för till människors bostäder. Det luktar naturligtvis mat från soptunnorna, men om det luktar mat långt ut i skogen kan björnarna istället dras dit. Det vore värt att pröva..

Björnar äter kadaver. Men de äter dessutom allt möjligt annat såsom bär, örter, bladgrönt, myror med mera.

Alltför ofta används i Sverige som enda utväg att döda närgångna björnar. Men i många andra länder ser man annorlunda på vilda djur, än vad man gör i Sverige. Man gläds mer åt djuren och respekterar dem. Självklart kan det alltid vara en risk med en björn och man bör naturligtvis vara försiktig. Vi menar bara att man måste börja tänka ut andra metoder att få bort björnar om de kommer för nära.

Och i vårt moderna samhälle med otaliga tekniska finesser kan man tycka det är märkligt att ingen ännu konstruerat en soptunna som inte björnar klarar att öppna och som inte avger någon lukt. När det gäller störningar som vi människor i Sverige anser vilda djur orsakar oss används alltför ofta dödande lösningar. Man borde lägga mycket större ansträngning på att hitta icke-dödande lösningar.

Här en länk till artikeln där det står om den nu aktuella björnmamman med ungar. https://www.jaktjournalen.se/nargangna-bjornar-ska-skrammas-bort/

Nedan en film från Yellowston där människorna blev mycket glada åt att få se en hel björnfamilj, mamma med flera ungar, passera vägen. Jubel och hurrarop utbröt. I texten till filmen omnämns händelsen på följande vis: Onlookers i Yellowstone got a treat when this bearfamily crossed the road” På svenska: “Åskådare i Yellowstone fick en belöning när denna björnfamilj korsade vägen”

Translate »