Refresh loader

Låt de vilda djuren slippa jakt med lös hund!

Home > Okategoriserade > Låt de vilda djuren slippa jakt med lös hund!

Låt de vilda djuren slippa jakt med lös hund!

Några rubriker från artiklar i media om jakt visar på djurplågeriet mot de vilda djuren som orsakas av lösa jakthundar.

En lodjursunge blev ihjälbiten av en lös jakthund som var ute på älgjakt i september månad i år. “Hunden hann bita ihjäl lodjursungen innan hundföraren kom till platsen” kunde man läsa i Länstidningen Östersund den 11 september. Mikael Gruvelgård vid polisen i Jämtland meddelade även till tidningen att “det är inget brott i det här fallet då man nu har rätt att jaga med lös hund i skogen”. Tidningen Jakt & Jägare skriver den 14 september “Det blir inga rättsliga efterräkningar för den jakthundsförare, vars jakthund dödade en lodjursunge under älgjakt i Krokoms kommun”. Jaktkritikerna konstaterar att de vilda djuren många gånger är rättslösa. Åtminstone i förhållande till jakt och jägare.

Länk till SVT Nyheter: Jakthund bet ihjäl lodjursunge, Krokoms kommun, 2020

Något liknande inträffade även i Tranås kommun 2019. Den 11 november rapporterade Smålands Dagblad att en lodjursunge dödats under pågående jakt. Hunden ska ha sprungit ikapp lodjursungen och bitit ihjäl den.

Länk till Smålands-Tidningen: Lodjursunge dödad av lös jakthund i Tranås 2019

Lodjursungar har bitits ihjäl av lös jakthund både 2019 och 2020. Lodjuret på bilden har inget samband med lodjuren i artiklarna ovan.

En björnhona som hade två ungar sköts under en älgjakt i mitten av september i år. Björnhonan blev stressad av en lös jakthund som var ute med sin förare på älgjakt. Björnhonan jagade efter hunden och kom på så vis rakt mot jägaren som smällde av ett skott i självförsvar. Björnen dog av skottet och hunden sprang tillbaka in i tätningen och började skälla igen. Där upptäckte jägarna två björnungar i ett träd.

Läs mer om detta här: Hundförare sköt björnhona som hade två ungar

En björnhona och en av hennes två ungar sköts till döds 2019 av en älgjägare som var ute för att jaga älg. Även här rör det sig om att den lösa jakthunden, som alltså var avsedd för att jaga älg med, stressat björnhonan som låg gömd i en rishög. När jägaren sparkade på rishögen som han trodde dolde en hare eller annat djur, rusade björnhonan ut för att försvara sig och sina ungar och sköts då av jägaren. Björnhonan försvann in i rishögen, sedan kom en unge ut och då sköts även den av jägaren. Den enda överlevande ungen sprang iväg och man kunde konstatera att björnmamman och den unge som påskjutits var döda. Länk till artikeln finns här.

Både lodjursungarna samt björnmammorna och björnungen dog på grund av att lösa jakthundar fanns i naturen som ju är djurens hem. Dessa jakthundar borde inte få vara lösa i naturen. Det heter att jägarna skjutit i nödvärn vilket förvisso är sant, men lösa jakthundarna borde överhuvud taget inte få användas vid jakt. Förmodligen skadas och dödas åtskilliga vilda djur årligen vid jakt med lös hund på liknande sätt som ovanstående. Hur många får vi aldrig veta. Inte alltid kommer det till allmänhetens kännedom. Det finns inga naturbevakare i skogarna och vad som helst kan förekomma. När jägare släpper sin jakthund lös i skogen, och den då blir dödad av en varg kan jägaren döda vargen i självförsvar. Men inget straff beläggs den jägare vars hund förgripit sig på och dödat ett vilt djur om det vid tiden för händelsen förekom laglig jakt.

Ovanstående exempel är bara några exempel. Allt hemskt som händer vid jakt får vi aldrig veta. Men, det finns trots allt jägare med civilkurage och empati som tar upp detta ämne med lösa jakthundar som skadar vilda djur vid jakt. Något som alltså jägare själva diskuterar om – men kanske inte alltid vill kännas vid inför allmänheten.

Såhär skrev en jägare 2019 på svenskjakt.se, ett utdrag ur texten: “Vi jägare måste ta viltets parti när det jagas av olämpliga hundar. Förtroendet vi åtnjuter har tagit lång tid att bygga upp, men kan raseras under en förmiddags jakt. Likt den kultur som lyftes till dagens ljus under Metoorörelsens framtåg, lika tysta står vi jägare där efter jakten medvetna om hundarna som våldfört sig på viltet. Skillnaden här är att djuren inte kan stå upp för sig själva, utan det måste vi göra. Vi jägare som sett det oetiska ske, måste våga kliva fram och ta viltets parti när viltet jagat fel vilt, för aggressivt eller i för höga farter. Det sker inte varje jakt men det händer alltför ofta.” All heder åt denna jägare som vågar säga sanningen!

Det heter att “alla djur är fredade”. Men i praktiken är det inte så. Djuren är inte fredade från jakt av de som har jaktlicens och laglig rätt att jaga. Jakt pågår i Sverige varje dag på året. Det finns en stor mängd olika djurarter som jagas. Och som vi förstår enligt exemplen ovan så utsätts även de djur som inte är aktuella för jakt vid det aktuella jakttillfället för att stressas och även bitas och skadas och eventuellt dödas av dessa lösa jakthundar.

Det har även införts på senare tid i Sverige nya hundraser av jakthundar såsom Plotthundar. Det är en ras som använts i Kanada för att jaga rovdjur som björn och puma med. Dessa hundar beskrivs som mycket starka och uthålliga. Det måste vara en fasa för alla vilda djur att utsättas för dessa aggressiva, starka hundar. Många jägare jublar förstås över dessa nya, starka hundar. Jägarförbunden i Sverige vill att jakt med lös hund ska befästas som ett kulturarv. Men Plotthunden är inte en ras som traditionellt använts av jägare i Sverige och rasen borde förbjudas. Och helst borde all löshundsjakt förbjudas.

Translate »