Refresh loader

Skyddsjakten på Järven Joplin stoppad!

Home > Aktuellt > Skyddsjakten på Järven Joplin stoppad!

Skyddsjakten på Järven Joplin stoppad!

Järvtiken Joplin tog sig ut från sitt hägn på Nordens Ark den 19 maj 2021 och har sedan dess varit på rymmen.

Joplin är född på Nordens Ark 2017 och har fått sitt namn efter Janis Joplin, eftersom järvtiken var en ”tuff tjej med mycket rock’n roll” i sin lilla kropp, enligt en djurvårdare i parken.

Järven Joplin är genetiskt värdefull och tanken var att hon i slutet av maj skulle
flyttas till ett Zoo i Moskva där hon skulle bli avelstik. Av den anledningen hade hon blivit placerad i ett isoleringshägn på Nordens Ark och det var härifrån hon lyckades ta sig ut.   

Djurparkens chef uttalade sig i en intervju i GT i juli månad och hyste då inga farhågor för att Joplin inte skulle klara sig, hon sade att järven Joplin ”verkar klara livet i det fria galant”.

Sedan i våras har järven Joplin varit spårlöst försvunnen, tills hon i mitten av november för första gången syntes till, endast några kilometer från djurparken. Detta föranledde Nordens Ark att kontakta Länsstyrelsen i Västra Götalands län och den 15 november begära skyddsjakt på Joplin.

Jaktkritikerna överklagade skyddsjaktbeslutet den 21 november. Efter att ha läst länsstyrelsens beslut stod det klart att för oss att Nordens Ark själva hade tagit kontakt med länsstyrelsen och bett om ett förnyat tillstånd för att fånga in, alternativt avliva järven. Vidare framgick det att man “fattade under söndagen ett muntligt beslut att tillåta fångst/avlivning”. Vidare står i själva skyddsjaktbeslutet att – ”Skyddsjakten medger er tillstånd att fånga järvhonan i en levandefälla samt för avlivning med godkänt vapen (kulvapen av klass 1 eller 2)”.

Utöver detta skulle enligt länsstyrelsens beslut – jakt även på natten med hjälp av jägare och drivande hundar tillåtas. Jaktkritikerna ansåg detta vara djurplågeri och ifrågasatte om Nordens Ark hade etologisk insikt om ”sina” djur? För om de hade haft det, då hade de inte verkat för att utsätta järven Joplin för jakt med drivande hundar och jägare.

Jaktkritikerna ansåg att länsstyrelsen skulle uppmanat Nordens Ark att ta till den expertis som finns för alternativa metoder att fånga in järven Joplin. Vi framhöll i överklagandet att länsstyrelsen slentrianmässigt använder jakt som en ”metod” för att lösa det problem som faktiskt Nordens Ark ska ta ansvar för. Det ska vara veterinär närvarande vid både fällfångst och eventuell sövning. INTE jägare med hundar.

Den 30 november fick föreningen det glädjande beskedet att Förvaltningsrätten i Luleå stoppade skyddsjakten på Joplin – domstolen ”bifaller överklagandet och upphäver det överklagade beslutet”.

Jaktkritikernas överklagande har räddat livet på Joplin och förhindrat att hon utsattes för en hänsynslös hundjakt. Djurparken får nu understödja henne med mat och kanske på detta vis få henne att återvända, I annat fall får man acceptera att hon har valt frihet framför fångenskap – vilket de flesta av oss säkert också skulle välja.

Jaktkritikerna menar att Nordens Ark nu ska ta tillfället i akt att värna sin verksamhet och låta järven Joplin bli en äkta och levande symbol för att man verkligen räddar sina djur!

(Bild av järv från pixabay)

Klicka gärna på länkarna nedan och läs beslutet om skyddsjakt, Jaktkritikernas överklagan och domen från Förvaltningsrätten i Luleå som befriar Joplin från skyddsjakt.

Skyddsjakt på järv – Nordens Ark, beslut

Överklagan av beslut om länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på järv

Dom – Luleå Förvaltningsrätt bifaller överklagandet

KLICKA HÄR OM DU VILL BLI MEDLEM OCH GE OSS DITT STÖD!

Translate »