Refresh loader

Uppskattade rävar utplånades – ortsbor svårt chockade!

Home > Aktuellt > Uppskattade rävar utplånades – ortsbor svårt chockade!

Uppskattade rävar utplånades – ortsbor svårt chockade!

I Hyltetrakten fanns det i en gårds närhet, ett gryt med rävar som var mycket älskade och uppskattade av ortsborna. Människorna som bor i närheten upplevde dessa vackra och välmående rävar som ett trevligt och välkommet inslag i omgivningarna. På helgerna gick man med barnbarnen för att titta på och beundra de vackra rävarna. Barnen lärde sig att uppskatta och älska naturens vilda djur.

Rävarna höll undan sorkar och möss och sågs ofta vid åkerkanterna. De blev till och med vänner med katterna på gården intill. Sen länge hade det inte funnits rävar på orten och människor var glada åt att rävar nu återigen etablerat sig på platsen.

Men i början av december kom det nya jägare, efter att grannmarken sålts och då utplånades alla rävar i grytet. Det enda som var kvar var blod här och där och borrade hål ner till grytet. Metoderna som användes uppfattades som både grymma och fega. Grythundar hade släppts ner i grytet och man frågade sig också om andra verktyg och tillhyggen använts, förutom skjutvapen.

Det händer att jägare röker ut rävar ur gryt. När grytet fylls med rök har räven inget annat val än att ta sig ut ur grytet, ut till jägarna som väntar utanför med vapen och deras hundar. Det händer också att jägare låter hundarna kämpa med räven först innan den dödas. Det finns dokumenterat i jaktfilmer på Youtube.

Hade dessa rävar rökts ut? Var det därför det borrats hål här och där?

En person i närheten berättar att de var förkrossade och ställde sig frågande när de förstod att alla rävar var borta. Rävarna hade ju inte gjort någon skada och det fanns ingen anledning att utrota dem. Tvärtom så uppskattade man rävarnas närvaro.

Ge oss ditt stöd genom att bli medlem! För att bli medlem KLICKA HÄR!

Frånvaron av rävar skapar obalans i naturen med en invasion av sorkar, möss och annat. Rävar rör sig inom ett mycket begränsat område och så länge det finns mat i närheten är de nöjda.

En hemlös räv hade klarat sig och sökte sig till bebyggelse i närheten. Glädjen varade inte länge då snart även den räven dödades. För de som bor alldeles i närheten är det obegripligt och skrämmande att man utrotar rävar enbart för sitt nöje skull.

Funderar man vidare när det gäller rävjakt, så har Jägareförbundet skrivit att rävar jagas av två skäl – nöje och viltvård (jakt) och det sker på olika sätt. Det vanligaste är grytjakt vilket kan ses som djurplågeri på hög nivå. Jägare skulle kunna försöka minimera lidandet för det vilda djuret men det går inte att bortse från att hundarna stör, stressar och plågar viltet i grytet. Grytjakt strider definitivt mot paragraf 27 i jaktlagen som säger att djur inte ska utsättas för onödigt lidande.

En annan jaktmetod är vakjakt vid till exempel åtel, eller lockjakt där man härmar hare. Även fångstfälla används, i form av en låda. I de nordligaste länen får rävar fångas med en fotsnara. Rävsaxar är numera förbjudna men fotsnaran fungerar likadant.

Tidningen Jaktjournalen har en tävling kallad Rovdjurskampanjen. Där får man poäng för små rovdjur och kråkfåglar som man dödar. Räven inbringar högst poäng, 120. Tävlingen går ut på att man skjuter så många djur som möjligt av små rovdjur och kråkfåglar som skata, kråka, nötskrika. Man samlar på så vis så många poäng som möjligt och kan vinna priser. Får man tusen poäng kommer man med i en exklusiv 1000-klubb. Eftersom räven inbringar så höga poäng skjuter jägare gärna så många rävar som möjligt. I princip varenda räv man får syn på. Rävmamman är fredad när hon har ungar, men ungarna får dödas i princip när de tittar ut från lyan.

Varje år dödas ca 70 000 rävar. Många dödas i tävlingen Rovdjurskampanjen. (bilden är tagen vid ett annat tillfälle och på en annan plats) Foto: Hans Ring

Det skjuts cirka 70 000 rödrävar per år.

Rävarna som dödats kommer inte tillbaka. De flesta av oss njuter hellre av rävarna levande än döda.

Jaktkritikerna anser att rävar inte ska jagas. De ingår i naturens kretslopp. Rävar är viktiga då de tar sorkar och möss, då blir det även mindre TBE för oss människor.

Rävar har rätt att leva precis som vi människor. Och om någon ändå jagar räv så ska den inte plågas på detta hemska vis. Jaktkritikerna vill att grytjakt och andra grymma jaktformer förbjuds!

Jaktkritikerna vill skydda våra rävar – mot grytjakt , fällfångst, fångst med snara, jakthundar. Bli medlem och ge oss ditt stöd!

Bli medlem idag och ge oss ditt stöd! Så får vi bättre förutsättningar att hjälpa rävarna och de andra vilda, jagade djuren. Klicka här för att bli medlem!

Translate »