Refresh loader

Björnar skadeskjuts

Home > Aktuellt > Björnar skadeskjuts

Björnar skadeskjuts

Bortskjutna tänder och skottskador i magen är några av de skador som upptäcktes på de döda björnar som inkom till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) från 2018 till 2021. Sammanlagt hade 30 ”påskjutna” björnar inrapporterats under den tiden. Påskjutna betyder att jägaren skjutit och inte vet om skottet träffat djuret. Djuret räknas som skadeskjutna tills de hittas. Några av de påskjutna björnarna hade fått magen så allvarligt skadeskjuten att det inte gick att undersöka maginnehållet. Det måste alltså ha varit omfattande skador på magen. En annan björn sköts i käken 2020. Efter att man hittat delar av björnens tand på skottplatsen förstod man att den var skadad i munnen och eftersök startades. Björnen eftersöktes fyra gånger under två dygn med flera eftersöksekipage men hittades inte.

Björnen hade troligtvis gått och lagt sig att sova i idet och hittades därför inte. Den återfanns inte förrän ett helt år senare då den sköts till döds av en jägare under licensjakten. Då upptäcktes att den övre hörntanden och en mellantand i underkäken saknades.  Björnen hade även en skada på tungan.

Björnar och andra däggdjur har samma nervsystem som vi människor. Alla kan därför nog väl föreställa sig hur björnen måste ha lidit. Ett annat rovdjur än björn skulle säkert ha dött av svält. Men på grund av att björnen äter mycket vegetabilier och gärna blåbär hade denna björn trots allt klarat sig. Det betyder inte att den inte lidit. Man vet är att nervsystemet som uppfattar smärta ser ut ungefär likadant hos alla däggdjur. 

Från Dalarna var det en hona som påskjutits i vänster framben (M497551) och från Västernorrland en hona med skottskada i vänsterframtass (M497632). En björnhanne hade en kula i kinden.

Jaktkritikerna har överklagat samtliga licensjakter på björn. Ge oss ditt stöd genom att bli medlem.

LÄNK: BLI MEDLEM I JAKTKRITIKERNA

Vill du agera NU?! Det finns hjälp. Klicka på länken nedan. Där får du hjälp att skicka protestmail till ansvariga myndigheter.

Länk: Agera NU!

LÄNK till SVA

Translate »