Refresh loader

Det dolda lidandet i säljakten – Uppdatering – Nya beslut

Home > Okategoriserade > Det dolda lidandet i säljakten – Uppdatering – Nya beslut

Det dolda lidandet i säljakten – Uppdatering – Nya beslut

Naturvårdsverket inleder påsken med nya beslut om sälslakt. Beslut om licensjakt på 1500 gråsälar, 630 knubbsälar samt skyddsjakt på 350 vikare sälar är fattade. Detta trots de allvarliga risker för skadeskjutningar som föreligger. Enligt uttalanden av veterinärer är jakt på säl oacceptabel och ska inte tillåtas.

Vänligen signera vår petition för ett förbud av säljakt – Stoppa den grymma säljakten i Sverige! Stop the cruel seal hunt in Sweden!

Minst hälften av de sälar som jägarna skjuter i öppet vatten försvinner i havet. Även sälar som blir skadeskjutna på land eller is kan dyka ner i vattnet för att undkomma. Eftersök på säl i vatten kräver att dykare finns på plats omedelbart. Det är ändå i princip omöjligt att göra eftersök på skjutna sälar i vatten för att säkerställa konstaterad död eller skadeskjutning. Skadeskjutna sälar som dyker simmar oftast iväg och gömmer sig på bottnen för att undkomma. Undervattensströmmar kan snabbt föra bort sälar som sjunker, medvetslösa, eller döda. Det är omöjligt att bedöma på håll. När en säl blivit skottskadat kan den förlora medvetandet helt eller delvis. Sälar kan också drabbas av dykapné vilket innebär att de håller andan som under ett dyk. Därför finns risken att jägare med hjälp av krok som man fäster i sälens skinn, bärgar sälar som är vid fullt medvetande. En medvetslös säl kan återfå medvetandet och risken finns då att jägaren flår sälen levande. 

De nya besluten kan du läsa här:

Beslut Licensjakt gråsäl 2023-2024

Beslut licensjakt knubbsäl 2023-2024

Beslut skyddsjakt vikare 2023-2024

Tidigare år krävde Naturvårdsverket, av djurskyddsskäl: 

1) att man endast skjuter sälar över grunda, ljusa bottnar

2) att man bärgar varje enskild säl

Kastvindar påverkar ballistiken, kulans rörelsebana, och ökar risker för skadeskjutning.

Dessa krav tog Naturvårdsverket bort efter påtryckningar från jägare. Argumentet var att regelverket försvårade jakten. 

Sälar är kännande däggdjur som kan uppleva smärta, ångest, rädsla och andra former av lidande. Jakt på säl är djurplågeri.

LÄS NEDAN VAD EN VETERINÄR SÄGER OM SÄLJAKT!

LÄNK: Yttrande angående djurskyddsrisker vid jakt på säl i vatten, Johan Beck-Friis, veterinär vid Djurskyddet Sverige

Jaktkritikerna är en av få organisationer som överklagar säljakter! Hjälp vår organisation att växa så det blir mer tryck bakom våra överklaganden! Klicka här för att bli medlem!

Translate »