Refresh loader

Död eller skadeskjuten – uppfödd för att skjutas

Home > Okategoriserade > Död eller skadeskjuten – uppfödd för att skjutas

Död eller skadeskjuten – uppfödd för att skjutas

Det handlar om pengar – och nöjesjakt. Uppfödning och utsättning av fåglar som änder, rapphöns och fasaner för jakt ger klirr i kassan. Jakt idag är en hobby och ett nöje, även för storstadsbor. Jakt är den nya golfen. På gods och säterier kan den hugade utan egna jaktmarker köpa sig möjligheten att döda uppfödda fåglar.

Årligen föds uppskattningsvis minst 400 000 gräsandungar samt 250 000 fasan- och 75 000 rapphönskycklingar upp för att släppas ut och skjutas. Ägg köps in och fågelungarna föds upp utan sin mamma. Fåglarna sätts sedan ut i små dammar där de blir levande måltavlor för nöjesjägare. För, det handlar nu inte om människor som jagar för överlevnad utan enbart om nöjesjakt.

Fågeljakt medför stor risk för skadeskjutningar
Det handlar om jakt för nöjes skull

Klicka här och ge djuren ditt stöd – Bli medlem!

Nu när de har fått obegränsat med mat, under sommaren, är det dags för uppfödaren att få igen på investerat kapital. Konceptet bygger på “gemenskap”! Ett betalande gäng, kvinnor som män. Kanske ett företag, kommer på förmiddagen och börjar med lerduveskytte, sedan ut på första såten. En såt är det avgränsade område inom en jaktmark som en eller flera jägare jagar inom. Hundar/människor jagar upp änderna som flyger mot en säker död.
Apportörer hämtar upp de döda/skadade, medan de betalande åker och äter lunch. Ibland serveras öl, vin , sherry. Sedan ut på nästa såt och nästa. Prislappen bestämmer. Slutresultatet kan bli allt mellan 100-400 döda. Hur många som apportörerna missar, ligger skadade eller “bara” fått ett avskjutet ben, ingen vet.
Gemensamhets konceptet kan avslutas med middag.

För att hindra att fågelungarna äts upp av rovdjur försöker jägarna döda så många rovdjur som möjligt under ordinarie jakttid och under sommaren jagas årsungar av räv och grävling. Konkurrerande rovfåglar fångas i fällor gillrade med levande lockduvor.

På Gålö jakt och kursgårds hemsida kan man läsa följande:

För att förbättra möjligheterna till skottchanser matar vi in änderna på för närvarande fyra olika ställen på Gålö. Vi har även under de senaste åren försökt med utsättning av ällingar, dvs ca tre veckor gamla andungar på ett av våra vatten. I år planeras att sätta ut ällingar för att fågeltillgången blir bättre för våra jägare.

Tydligen finns det inte tillräckligt många vilda fåglar i Sverige för att tillfredsställa alla jägares behov av att få döda dem.

Stockholms jaktgårdar skriver på sin hemsida följande om andjakt på Bogesund:

“Vid denna typ av jakt kan även den som inte är så rutinerad vänta ut en god skottchans och få en spännande jaktupplevelse. Vi använder apporterande hundar för att ta hand om skjutna fåglar under jakten. Dagen inleds med en samling på jaktgården. Sedan åker vi ut och övar hagelskytte på lerduvor tillsammans. Efter skyttet gör vi en kort paus på jaktgården för lite fika innan vi åker ut och jagar fram till skymningen.”

Jaktkritikerna vill att jakt på uppfödda änder stoppas. Vi är även motståndare till all fågeljakt. Du kan bli medlem i Jaktkritikerna och ge oss ditt stöd HÄR.

Translate »