Refresh loader

Djurens upplevelse av jakten belyses alltför sällan i medier

Home > Aktuellt > Djurens upplevelse av jakten belyses alltför sällan i medier

Djurens upplevelse av jakten belyses alltför sällan i medier

I programmet Nyhetsmorgon i Tv4 den 26 augusti fick en jägare berätta om när en jaktkamrat till honom nyligen blev biten i baken av en björn.

Det är ytterst sällan som någon person som är kritisk till dagens jakt får komma till tals i media. Vi som värnar de vilda djuren och vill skydda dem från jakt blir aldrig tillfrågade, vi är vana vid det. Eller i varje fall är det ytterst sällan vi blir tillfrågade. Detta är oerhört frustrerande och det måste bli en ändring. En mer rättvis fördelning av utrymmet i media, mellan jägare och värnare är ett måste.

Jägaren som intervjuades berättade att han varit ute på björnjakt tillsammans med andra jägare. Jakten hade blivit avblåst och jägarna började gå hemåt. Men den ene jägarens hundar hade antagligen fått korn på en björnhona med unge.

Den jägaren stannade därför kvar för att kalla in sin hund. Då kom plötsligt den stressade björnhonan och anföll (försvarade sig mot!) jägaren. Hon bet honom i baken. Jägaren rapporteras ha klarat sig relativt bra.

De båda programledarna, Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist ojjade sig över vad jägaren “råkat ut för”. Det var också en del fnittrande kring det faktum att björnen bitit jägaren i baken.

Man hade önskat en seriös belysning av hur björnarna kan tänkas uppleva jakten. De blir stressade under en tid när de borde ha lugn och ro att äta upp sig inför vinterdvalan. De har varit många jägare i skogarna och med lösa aggressiva hundar. Lösa jakthundar biter ibland ihjäl vilda djur.

Det är inte så svårt för en äkta djurvän att föreställa sig den skräck och rädsla en björnmamma känner när skogen fylls av jägare och hundar. Björnar är normalt skygga för människor och undviker oss om de blir uppmärksammade på att vi finns i närheten. Vilda djur drabbas även av posttraumatisk stress efter jakt.

I ett nummer av tidningen Smithsonian Magazine finns en artikel som heter “Do wild animals get PTSD? Där finns bland annat en mycket bra illustration av hur jakt drabbar de vilda djuren. LÄNK TILL ARTIKELN HÄR.

Hör gärna av er till Nyhetsmorgon på Tv4, men även SvT, och tala om att de måste bli bättre på att belysa djurens situation under jakt och att kritiker av jakt också bör få komma till tals.

Länk till inslaget i Nyhetsmorgon ligger här.

En person som ändå uppmärksammat värnarsidan är Louise Epstein i radioprogrammet Nordengren & Epstein i P1. Där talades det återigen om jakt utifrån jägarens perspektiv. Då nämnde Epstein att hon sett en annons i tidningen av föreningen Jaktkritikerna som överklagat licensjakten på björn och inte vill ha någon sådan jakt alls. Epstein nämnde att det inte finns någon debatt kring detta med björnjakt. Vi tackar Louise Epstein för detta och hoppas att många hör av sig till henne med ett positivt omdöme. Det aktuella avsnittet heter “Hur är det att vara intellektuell i Sverige?” Nedan finns en länk till programmet.

LÄNK till radioprogrammet “Nordengren & Eppstein i P1”

Björn jagades skräckslagen i flera timmar, av jaktlag

I en artikel i Jaktjournalen, “Fullt drev hela dagen – passkytten Sara hittade läget”, berättar jägaren Sara hur hon var med i ett jaktlag som tillsammans jagade och hetsade en björn i flera timmar. Björnen flåsade och flämtade och när skotten föll var den så stressad och skärrad att den ställde sig upp och vrålade och slog på träden. Sara kommenterar att “det måste låta otäckt för den som inte är van”. Hon skriver också “björnen blev elak”. Hon verkar inte reflektera över den skräck och ångest björnen måste ha upplevt när den under flera timmar, de sista i dess liv, jagades till utmattning.

Djurplågeriet skildras inte som djurplågeri i teves nyhetssändningar. Det skildras istället som något kul och spännande. Det är därför viktigt att vi som står på djurens sida och har en annan syn på djuren än vad jägarna har, att vi hör av oss till tidningar, tv och radio.

Jaktkritikerna överklagar licensjakt björn 2021

Trofejakt – sverige leder den skamliga ligan

Translate »