Refresh loader

Julefrid? Inte för de som alltid jagas

Home > Aktuellt > Julefrid? Inte för de som alltid jagas

Julefrid? Inte för de som alltid jagas

Följ Jaktkritikernas “Julkalender” för djur som jagas!

24 dec, varg

Om exakt nio dagar påbörjar en monstruös masslakt av svenska friska vargar. 75 vargar kommer då att har blivit kartlagda i detalj för att därefter bli förföljda av flera hundar, jagade, plågade, påskjutna, dödade. 2379 jägare har anmält sig för att få vara med och skjuta ihjäl 1/4 av den svenska vargstammen. 32 jägare/ varg. Intresset att döda vargar, skapelsens topp-rovdjur, tycks rent medeltida och uråldrigt, brutalt och grymt.

COP15 – Montreal innebär ett avtal för naturen som ska stoppa artutrotningen. 30% av jordens alla land- och havsområde ska vara skyddade, inom endast sju år. Stoppa och vänd förlusten av biologisk mångfald heter det. De flesta länder har deltagit i detta FN-möte. Fokus tycks som vanligt ligga mest på att rädda djur och natur – i andra världsdelar. De rika länderna ska hjälpa de fattiga. På så sätt kan även Sverige fortsätta med vargjakt. En organiserad artutrotning i lugn och ro utan att störas av omvärldens kritiska blickar.

Sveriges julklapp till naturen är jakt. Vapen, våld och död från människa mot djur.

Det finns många myter om vargen. Vilka är sanna och vilka är falska?

“Ingen människa i Sverige har dödats av varg i det vilda sedan 1821. Det handlade då om en varg som vuxit upp i fångenskap nära människor, i likhet med den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark 2012. Statistiskt sett är det viktigare att passa sig för getingar och vårdslösa bilförare på väg till blåbärsskogen, än för varg i skogen.

Läs mer om myterna här: Nio sätt att avliva myterna om vargen – Naturskyddsföreningen

Apropå farliga djur som dödar människor:

Allt fler människor dödas av hundar: ”Toppen på ett isberg” Tilde och Magic bets av stor hund i Onsala

Vargkriget – Tjuvjakt på varg i Sverige – HELA FILMEN

Vargens Väg – Från fridlyst till fredlös (2010)

Herd management is more effective than killing wolves

Hundar kan ligga bakom ”vargangrepp” på får

23 dec, brunbjörn

Naturvårdsverket – Jakt på björn

Över 6000 brunbjörnar har dödats i Sverige i organiserad jakt sedan år 2000.Trots EU-förbud mot handel med jakttroféer, tillåts svensk kommersiell troféjakt på fridlysta och rödlistade brunbjörnar, både inom och utanför EU. Via Jordbruksverkets e-tjänster söks dispens för att sälja skinn, kranium, tänder, och hel- eller halv uppstoppad brunbjörn. 

Om alla visste hur björnjakten går till skulle fler höja rösten – Debattartikel i tidningen Syre

“Licensjakt har blivit kommersiell troféjakt – våra fridlysta björnar säljs ut till utländska jägare för stora summor. Licensjakten handlar inte längre om en reglerad jakt, utan om kommersiell troféjakt i stor skala på en fridlyst art som den svenska brunbjörnen, upptagen i artdatabankens rödlista 2015 i kategorin ”Nära hotad”. 

Björnar som befinner sig nära kalvningsland i norra Sverige skjuts i förebyggande syfte. Även björnhona med ungar. Skyddsjakter på björn har de senaste åren blivit alltmer omfattande. Av de 69 skjutna björnarna våren 2017 fanns nio vuxna björnhonor med ungar. Nära 20 björnungar – såväl årsungar som fjolårsungar sköts. Skyddsjakt på björnhona med två ungar Björmamma med ungar som kommer ut ur idet kan alltså skjutas direkt, bara för att de befinner sig i närheten av renar som kalvar. Borde då inte istället den som äger renarna vakta dom? Eller samla in dom före kalvning och låta dom kalv inom inhägnad?

Tillåtna vapen och fångstmetoder 

 • För jakt på björn krävs kulvapen klass 1. 
 • Vid jakt på björn får halvautomatiska vapen användas endast om de kan laddas med maximalt två patroner i magasin och ett i patronläge, om inte annat anges i det enskilda beslutet. För andra kulvapen finns ingen sådan begränsning. 
 • Det är tillåtet att använda åtel vid licensjakt på björn. 
 • Det är tillåtet att använda hundar som är lämpliga vid björnjakt.  
 • Högst två hundar får användas samtidigt vid jakt på björn eftersom jakt med hund på ett olämpligt sätt kan innebära en onödigt hög stress för den jagade björnen. 
 • Vid jakt på björn ska en eftersökspatrull finnas tillgänglig inom två timmar.

Till och med barn uppmanas att lära sig jaga björn:På jakt efter björn är den andra boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 17.”

Är björnen farlig?

Rovdjurscentret De Fem Stora

“Björnangrepp är ovanliga. Statistik visar att björnar mycket sällan angriper människor. Faktum är att folk som rör sig på “vanligt sätt” i skogen eller som pratar, visslar och skramlar med bärhinkar får mycket sällan se vilda björnar i skogen. Och de flesta möten som väl sker mellan björn och människa går lugnt till. Björnen avlägsnar sig från platsen, ibland utan att vi ens vet att den är där”. 

22 dec, lodjur

Jakt för livet björn och lo – trailerVarning för mycket obehagliga bilder!

“Faan vad kul! Så jäkla kul!” Säger jägaren när de dödat lodjuret. Tydligen tycker de det ärjättekul att med lösa hundar förfölja och döda ett vilt djur. Jaktvideo från Youtube – JaktVloggen – Lodjursjakt DEL 1

Dessa jakthundar som släpps lösa i naturen, att jaga de vilda djuren är som en terror mot djuren och naturen. De stör friden i skogen och stressar djuren. Jaktkritikerna kräver att all jakt med lös hund förbjuds. Ståndskall på lodjur – jaktvideo från Youtube

Fällor inbjuder till grymheter mot lodjuren – Jaktkritikerna

Rädda djuren klubben – Europas största kattdjur

Vilda djurs beskyddare – Lorane och lodjuren – En dokumentärserie om forskaren Lorane och hennes kamp för att rädda de hotade katterna. Hon tar hand om sjuka och undernärda djur och vårdar dem på ett djurvårdscenter tills de kan släppas fria igen.

Bli medlem i Jaktkritikerna – Klicka här!

Stor ökning i vissa län av antalet lodjur som får dödas 2023

I det södra förvaltningsområdet får 86 lodjur skjutas ihjäl 2023. Det är en mycket stor ökning från föregående år. 2022 var tilldelningen 32 lodjur, 2021 25 lodjur.

I det mellersta förvaltningsområdet får 78 lodjur skjutas ihjäl 2023. Det är en stor ökning från föregående år. 2022 var tilldelningen 56 lodjur, 2021 28 lodjur.

Licensjaktbesluten för lodjur i det norra rovdjursförvaltningsområdet brukar presenteras närmare jaktstart. I det norra rovdjursförvaltningsområdet har jakten vid tidigare beslut tillåtits till och med den 15 april.

21 dec, järv

Jakt på järv – Naturvårdsverket

Följande jaktvideo visar järvjakt med två hundar. Järven går ner under ett stenröse och gömmer sig. Båda hundarna kryper ner i ett hål och skäller konstant på järven. Hur tror ni järven mår där nere i grytet? Jägaren väntar utanför grytet med gevär. Järven är chanslös. Jervejakt med jämthund

Rädda en art – Järv

På 1970-talet stannade ökningen av och antalet järvar har varit konstant eller minskat sedan dess. Den största anledningen till detta är illegal jakt, vilket är allra vanligast i områden där snöskoter underlättar uppspårandet.

Järven är klassad som sårbar (VU) i ArtDatabankens röda lista från 2020.

Visste du att…

 • Järven är fridlyst sedan 1969. …
 • De lever i fjällen, men finns även längre söderut.
 • Järven äter ren. …
 • De ofta har en vit fläck på bröstet. …
 • Järven kan bära köttstycken som är lika tunga som sig själv under långa sträckor.
 • Järven föder sina ungar under vintern. …
 • De är både en skicklig trädklättrare och simmare.

En kort film om järven – Rovdjurscentret

20 dec, kaja

“En kajhona och en kajhanne, som en gång fattat tycke för varandra, håller ofta ihop livet ut. Kajor kan bli gamla – de äldsta ringmärkta svenska kajorna blev nästan 20 år gamla, och det finns säkert individer som blivit äldre än så. Rent teoretiskt skulle ett par kajor nog kunna fira silverböllop!”

Hemskheter

Sigge Svensk i Ljungby har under två veckor dödat 1 050 kajor. Anledningen till att han har ihjäl kajorna är att de stör och är många. Och enligt Länsstyrelsen i Kronobergs län är det inte olagligt. Hör i klippet när P4 Kronobergs reporter Alexandra Edman träffade Sigge Svensk. Han planerar att fortsätta fånga in och avliva kajor ett par veckor till. Sigge Svensk agerar inte på uppdrag av någon utan har själv tagit initiativ till att avliva kajorna. Under två veckor har 1050 kajor dödats i Ljungby Publicerat måndag 13 juli 2015 kl 14.59

Länsstyrelsen: Det är tillåtet att avliva kajor under jakttid

Han använder bulvaner och lockpipa vid jakt på kråkfåglar

Visst får du ha ihjäl kajor

Något fint

“Kråkfåglar lever i regel i långa förhållanden, ibland livslånga! En kajhona och en kajhanne, som en gång fattat tycke för varandra, håller ofta ihop livet ut. Tar man sig tid att följa en flock kajor som går och plockar i exempelvis en gräsmatta, kan man se hur de liksom går två och två i flocken. Det ser ut som att ett osynligt band förbinder de båda. Kajor kan bli gamla – de äldsta ringmärkta svenska kajorna blev nästan 20 år gamla, och det finns säkert individer som blivit äldre än så. Rent teoretiskt skulle ett par kajor nog kunna fira silverbröllop”! –

En fågel inpå knuten – veckans fågel

Läs om kajornas Dagny Carlsson – den äldsta kajan som hittats i Sverige

Den människa som haft förmånen att på nära håll få möta en kajas blick, att se hennes vackra, intensiva och intelligenta ögon … den personen blir förälskad vid första ögonkastet!
Från den stunden får vi ett annat perspektiv på kajorna

Aktuellt i kikaren: KAJAN

Fågelhjärnor eller inte – kråkfåglar lika intelligenta som människoapor “Trots att kråkfåglar har mycket mindre hjärnor än människoapor är de lika intelligenta. Enligt en ny studie som letts av forskare vid Lunds universitet är deras kognition också uppbyggd av likartade komponenter. Intelligens har mer att göra med neurontäthet och hjärnstruktur än med storlek, åtminstone när det gäller fågelhjärnor.

19 dec, knipa

“knipa får jagas från och med en timme före solens uppgång, till och med en timme efter solens nedgång, 21/8-31/1” Foto Adobe stock Fredrik505

Litteraturtips

Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.

Den svartvita hanen är mycket karaktäristiskt tecknad och den kan aldrig hamna i ekonomisk knipa eftersom den har ett runt silvermynt på kinden. Honan har brunt huvud, gråbrun kropp och en vit halsring. I flykten kan, även på långt håll, man höra ett tydligt visslande ljud som kommer från de snabba vingslagen. Knipa finns praktiskt taget i hela landet, och populationen uppskattas till 75 000 par.  SV-flyttare. Huvuddelen flyttar till de danska vattnen eller till Skottland och Irland i september-november. En hel del stannar dock kvar i södra delen av landet. De återvänder hit i mars och april.  Högsta kända ålder är 16 år och 11 månader.” Knipa – Naturhistoriska riksmuséet

Svenska Jägareförbundet beskriver på sin hemsida hur jakt med så kallade bulvaner och vettar går till:

“Konstgjorda fåglar som används på land för att locka till sig fåglar kallas bulvan. Fåglar som används på samma sätt i vatten kallas vettar”.

Änder och gäss
Bulvaner och vettar kan användas vid sträckjakt på änder och gäss. Gåsbulvaner placeras mot vinden, inom skotthåll från gömslet. För att se så naturligt ut som möjligt bör några bulvaner stå med höjt huvud för att imitera vakthållare medan resten av flocken betar. Man kan också placera några bulvaner utom skotthåll som blockfång för inflygande gäss.

Svenska Jägareförbundet: Jakt för bulvaner och vettar

Video från Youtube: Sjöfågeljakt med vettar

Sjöfågeljakt *Jakt på knipa & Nytt gevär

Njut av djuren och naturen istället för att döda dem:

Sveriges nationalparker – Vackra platser Njut av tjärnens stillhet i lugn och ro. På vårarna spelar grodor och paddor i tjärnen och fåglar som knipa och kricka kan ses rita sträck över tjärnens vatten.

Yvonne byggde ett “andhotell”

En del jagar och dödar änder, andra älskar dom och bygger ett hus åt dom. Yvonne Stridsberg byggde ett “andhotell” Där flyttade en knipmamma in med sina 10 ungar.

Yvonne – En liten stuga som jag byggt till vår lilla damm. Satte i den för första gången så fort som isen var borta. Vi har knipa i en holk vid dammen varje år, trodde väl aldrig att knipan skulle locka in sina tio ungar i den lilla stugan efter att hon lockat ut dom ur holken och sedan övernatta i stugan, men det gjorde dom. Helt fantastiskt, spännande att få se om det blir så nästa år också.

18 dec, älg

Älgjakt 2022 Information om årets älgjakt. Älgjakten börjar den 1 september i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och delar av Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs län.
I resten av landet börjar älgjakten den 8 oktober. Älgjakt får som längst pågå till den 31 januari.

Först det hemska, en samling videor från Youtube som innehåller mycket obehagliga bilder!

Älgkalv skjuts på väg

Älgjakt – Det bästa från svensk jakt 2022 – Vi 6:45 skjuter jägaren en älgko som snabbt springer över en väg. Blev det ett dödande skott eller skadeskjutning? Oklart, men älgen rör sig väldigt snabbt. Efter en stund kommer en älgkalv springande i skogen. Den har kommit ifrån sin mamma. Älgkalven “skriker” eller ropar, den utstöter ett ljud. Den stannar plötsligt när den får se jägaren, står stilla och stirrar tyst. Då skjuter jägaren kalven i huvudet…

Älgjakt med Bissjöskogens Kalla – OBS! Älgen lever, hunden biter och sliter i älgen! (vid ca 11:45)

Diverse artiklar, debatt

Skadeskjuten och lämnad att dö“Att skadeskjuta ett djur innebär att djuret inte avlider direkt när kulan träffar kroppen. Ibland springer djuret bort en bit och dör strax därpå, ibland krävs ytterligare skott från jägarna för att fälla djuret. Men någon statistik på hur vanligt det är finns inte eftersom jägarna inte har någon skyldighet att rapportera hur många djur som skadeskjuts.”

Jägare rasar över oetisk jakt: ”Fostret lever när det tas ur älgen”

Älgarnas nya taktik – gömmer sig för jägarna – Älgarna har, enligt forskaren vid Högskolan i Gävle Petter Hillborg, utvecklat en ny strategi under älgjakten. De gömmer sig under jaktperioden. Eller försvinner åtminstone …

Djurrättsdebattör: Uppenbart att älgarna har känslor! – Älgjakten måste börja ifrågasättas, tycker djurrättsdebattören Martin Smedjeback. Men han får mothugg av Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas Riksförbund. – “Vi dödar ungefär en miljon djur i Sverige per året med en kula i huvudet och jag önskar inte någon det ödet. Vi vet idag att djur känner, att de lider och kan känna lycka. Ändå tar vi oss rätten fast vi inte måste” säger djurrättsdebattören Martin Smedjeback.

Sen något fint, positivt

En natt vid älgarnas klöveräng“Det dröjde inte mer än en halvtimme innan en ny älg dök upp. Denna gången en sjutaggare, en stor tjur som helt plötsligt bara stod där. Jag hade fortfarande ljus, trots att det hade varit molnigt under hela kvällen. Molntäcket började faktiskt tunnas ut lite. Hursomhelst, där stod han. Jag insåg att 600 mm var för mycket, jag fick knappt plats med hela tjuren i bildrutan! Men jag kunde inte byta nu. Jag var ganska skakis, lätt blödig som man är. Jag blir så ödmjuk inför naturen. Det var en magisk känsla”.

Internationell succé för SVTs slow-tv Den stora älgvandringen

Skogens konung med sin krona

17 dec, fiskmås och gråtrut

Jaktkritikerna kräver däremot att ALL fågeljakt stoppas. Fåglar har sina predatorer, de håller sin inbördes balans och behöver absolut inte förvaltas. Dessutom medför fågeljakten stort antal skadeskjutningar som orsakar ett stort lidande, och blyspridning vilket förgiftar naturen.

Det värsta är nog att han skjuter med ett luftgevär vilket inte dödar fåglarna direkt om han inte har en jäkla tur… har sett flera ligga på marken en bra stund och försöka ta sig upp men som blir liggande på grund av skador” Citat ur Partille tidning. Se länk nedan.

Jakt på trut och kråka

Partille tidning: Skränande måsar stör i bostadsområden– jaktlag fick kallas in

I Sverige uppfattas fåglar tyvärr ofta såsom störande. Fåglarna stör i parker, uteserveringar och bostadsområden. Många klagomål inkommer från människor gällande störande fågelläten. Specifikt under häckningsperioden mellan mars – juni innebär det att fåglarna skjuts ihjäl under så kallad skyddsjakt. Fåglar och många andra djur får följaktligen alltså inte varken låta, sjunga, prata, kommunicera, bajsa, synas, finnas. Människor uppfattar hela deras existens som störande.

Utöver fiskmåsar och duvor får Jaktcentralen även tillstånd att skjuta av 200 skator, 100 kajor, 100 trutar samt 50 skrattmåsar årligen från och med den 1 mars 2021 till och med den 15 februari 2024. (…) Utöver redan nämnda fågelarter får Jaktcentralen även tillstånd att skjuta 50 vildkaniner, 20 kråkor, samt tio rävar och tio grävlingar årligen.” Citat ur Mölndals-Posten. Se länk nedan.

Mölndals-Posten: Får tillstånd att skjuta fiskmåsar och stadsduvor

På Naturvårdsverkets hemsida står att läsa: ”Jakt på fågel Det finns en mängd jaktbara fågelarter i Sverige. Vilka fåglar som får jagas beslutas av regeringen och återfinns i Jaktförordningens bilagor. I den svenska jaktlagstiftningen är alla vilda däggdjur och fåglar skyddade. Det finns även ett EU-övergripande skydd genom det så kallade Fågeldirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar) som omfattar alla vilda fåglar. Det finns dock undantag från fredningen och i dagsläget är det möjligt att jaga vissa fågelarter under delar av året. I Sverige förekommer cirka 250 olika fågelarter. Av dessa får cirka 24 arter jagas inom den allmänna jakttiden, samt något fler arter under skyddsjakt. Bakgrunden till att vissa fåglar får jagas är bland annat en lång tradition av jakt på fåglar i Sverige samt behovet av förvaltning av vissa fågelpopulationer. Fåglar har varit och är fortfarande en viktig naturresurs i Sverige och bidrar med många ekosystemtjänster. Fågeljakten har också ett stort kulturellt värde, särskilt i vissa områden, exempelvis kusten och fjället.”

Naturvårdsverket: Jakt på fågel

Expressen: Fågel i Malmö ihjälskjuten med kraftigt luftvapen

16 dec, knubbsäl

Tycker du att inrapporteringsformuläret för skadeskjutna sälar liknar formuläret för landlevande skadeskjutna (påskjutna) djur? Varför skiljer de sig åt? Är det för att det är omöjligt att göra eftersök på sälar i vatten?

Formulär: Rapportera in påskjuten säl

Att jämföras med:

Blankett R3 Påskjutet rovdjur – platsundersökning och eftersök

Fråga till Naturvårdsverket: När offentliggör ni statistiken för hur många knubbsälar som skadeskjutits de senaste decenniet?

Enligt professor Bo Algers, tidigare SLU, måste eftersök utgöra en oavvislig del av säljakt och dess resultat dokumenteras och rapporteras. För att garantera en acceptabel djurvälfärd måste djuret utan dröjsmål besiktigas och avblodas så att döden inträffar. Besiktningen måste omfatta avsaknad av rytmisk andning (men sälen kan ha dykapné vilket betyder att den håller andan som under ett dyk), avsaknad av cornealreflex på båda ögonen, dialeterade pupiller på båda ögonen samt avslappnad kropp. Hur detta ska vara möjligt när sälen skjuts men inte bärgas är en öppen fråga. Vid en tillämpning av försiktighetsprincipen kan en gynnsam bevarandestatus (GYBS) enligt EU:s art- och habitatdirektiv (92/43/EEG) inte säkerställas då hundratals knubbsälar dödas årligen. I sammanhanget ska framhållas att statistik gällande kompletta inrapporteringsdokument vid jakt på säl inte offentliggjorts. Oklart hur många knubbsälar som i realiteten skjuts ihjäl och dör, inte minst då yrkesjägare intygar att hälften av de som skjuts försvinner i havet. Vilket innebär att 50 procent riskerar att bli skadeskjutna.

Säljakt på västkusten

Lubbe jagar knubbsäl

730 sälar ska skjutas i Västerhavet – ska skydda fisket

År 2021 användes totalt 818 fartyg för aktivt fiske i den svenska fiskeflottan. Dessa fiskade upp 153 327 tusen ton. Under de senaste tio åren stod fartygen med aktiva redskap årligen för 97-99% av den totala fångsten mätt i vikt och 81-86% av det totala fångstvärdet. Fartygen med passiva redskap står därmed för 1-3 procent. Dessa är ofta deltidsfiskare. Det är dessa 1-3 procent (!) som utgör småskaligt fiske. Som hotas av sälar. Underligt att inte Naturvårdsverket istället omnämner och oroas av industrifisket som tar 97-99% av all fisk? Svenskt fritidsfiske (1,5 milj. personer) uppskattades till 5900 ton fångst utmed kuster och i havet. Foderfisk (ca 119 000 ton) utgjorde år 2020 ca 76 procent av den totala fångsten och värdet uppskattades till drygt 274 miljoner kronor. Det storskaliga fisket dammsuger Sveriges hav på fisk som blir fiskmjöl till foder. Det finns knappt någon fisk kvar. Men beslutet har också väckt kritik. Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden, WWF, menar att avskjutning av sälar inte på något sätt skulle påverka fiskbestånden. – Man hoppar över det fundamentala, att vi behöver ha ett hållbart fiske och balans i ekosystemet, säger hon till Tidningen Syre. Hon menar att jakten kan ifrågasättas inte minst av etiska skäl. – Frågan om jakt är svår rent generellt och med sälar blir det ännu mer komplicerat, eftersom de kan vara i vattnet. Du kan skadeskjuta en säl som sedan drunknar och får en plågsam död, säger hon.

Över 700 knubbsälar får fällas i årets jakt

15 dec, vikare

Vikaren utsätts för okontrollerad skyddsjakt och är fortfarande hårt ansatt av miljögifter där 30% av vikare honor är sterila och klimatförändringar med minskad is utgör ett allvarligt hot mot artens existens.

På jordbruksverkets hemsida: “Ersättning för hanteringskostnader för fällda sälar inom ramen för licensjakt eller skyddsjakt Företag kan få ersättning för utgifter för bärgning av säl till land och inlämning till godkänd anläggning för destruktion (förbränning eller biogas). Det krävs dokumentation av inlämning till godkänd anläggning för destruktion. Godkända anläggningar är anläggningar som kan ta emot produkter som hör till ABP‑kategori 3. Varje ansökan får innehålla max 5 sälkroppar”

Ca 32% av Östersjöns botten helt syrefri eller lider av syrebrist. Av den totala ytan var ungefär 22 procent helt syrefri, vilket motsvarar cirka 55 000 kvadratkilometer. Som jämförelse är Danmarks totala yta cirka 43 000 kvadratkilometer. (SMHI, 9 mars 2020) Nanopartiklar, mikroplaster (plastpartiklar mindre än 5 mm), dioxiner, bestående av över 200 kemikalier – skadliga för immunförsvar, fortplantning och utveckling, hormonstörande, cancerframkallande – TCDD ett av de starkaste gifter man känner till, PCB, aluminium, cesium, C-137, bly, kadmium – skador på njurar, benskörhet, skelettskador, kvicksilver – skadar fortplantning, immunsystem, nervsystem, njurar, nervsystemets utveckling hos däggdjursfoster, pesticider, TBT, högflourerande ämnen orsakar leverskador och reproduktionsstörningar där höga halter av PFOS nu hittas i leverprover från säl i Östersjön, flamskyddsmedel, PAH (polycykliska aromatiska kolväten), cancerframkallande, skadar arvsmassan, skadar immunförsvar, läkemedel, samt ännu oidentifierade ämnen.

Sverige har ett nationellt och globalt ansvar att skydda sina unika genetiskt begränsade populationer av vikare (Pusa hispida botnica)

Petition: Stoppa den grymma säljakten i Sverige!

14 dec, gråsäl

2000 gråsälar får jagas 20/4 –20/5 2022, 6/6 2022-15/1 2023

Säljakt måste förbjudas Hotet mot fisket i haven är människan – inte sälar. Trots det, har Naturvårdsverket beslutat att jägare får döda 16 624 sälar bara under de senaste 10 åren. Skadeskjutna som flyr riskerar en plågsam död. Övriga dras ofta upp med huggkrok. Medvetslösa sälar som återfår medvetandet kan flås levande. Minst 45 % av de sälar som skjuts återfinns aldrig. Ett oacceptabelt lidande, enligt veterinärer. I Sverige går nöjesjakten före djurens liv. Stoppa jakten!

Sälens hemliga liv

Friendly seal gets playful with diver

THIS DIVER COULDN’T FIGURE OUT WHAT A SEAL WAS TRYING TO TELL HIM WHEN IT SUDDENLY GRABBED HIS HAND

Petition: Stoppa den grymma säljakten i Sverige!

13 dec, jakt och jaktträning med hund på hjort och rådjur

Ebba Busch skjuter en hjortkalv och njuter av det

Dödande skott?

Rådjurs- och hjortjakt med drivande hund

Naturligtvis måste skadade djur eftersökas. Men här visas filmer där jägare låter hundarna bita i det skadeskjutna djuret. Så får det inte gå till.

Eftersök på skadeskjutet vildsvin och skadeskjuten hjort – hundarna biter

Jägaren ser på när hunden biter i skadad hjort

12 dec, ekorre

“Ekorre får skyddsjagas 1/7-30/6 (på enskilds initiativ) Liksom även grävling, hermelin, husmus, iller, lämlar, mink, mullvad, mård, mårdhund, råttor, räv, skogsmöss, sorkar, vessla, vildkanin och vildsvin som kommer in på gården eller i trädgården och där kan orsaka skada eller annan olägenhet. Alla dessa djur får jagas den 1 juli–30 juni.”

Ett förslag om allmän jakt på bland annat ekorre lades av Naturvårdsverket i Jakttidsöversynen 2019/2020. Flera organisationer protesterade, bland andra Jaktkritikerna, Djurens Rätt och Sveriges Veterinärförbund. Förslaget stoppades och det blev ingen allmän jakt på ekorre. Dock får ekorren bland flera andra arter skyddsjagas på enskilds initiativ i trädgård om de där “kan orsaka skada”.

Naturvårdsverket ville införa allmän jakt på bland annat ekorre (”i Jakttidsöversynen 2019/2020)

Redaktören för Jaktjournalen jämförde ekorrjakt med heminredning

Jakt på ekorrar – när medeltida kultur styr

Tjugo roliga fakta om ekorrar

11 dec, trana

Trana som uppträder i flock om minst fem individer, får jagas vid fält med oskördad gröda om det behövs för att förebygga skada den 1 augusti – 30 september och den 1 april – 30 maj.

Lyssna till tranors sång

Tio saker du inte visste om tranan

10 dec, rådjur

https://jagareforbundet.se/jakt/sa-funkar-jakt/jakt-med-drivande-hund/

https://jamtmyrens.se/jaga-radjur-med-drivande-hund/

https://www.skd.se/2022-06-27/horde-skott-och-sag-skadeskjutet-radjur

Visste du att rådjur även får fångas i fälla?

9 dec, kråka

Att jaga kråka är bland det roligaste man kan göra inom jakten. Det bästa med kråkjakten är att säsongen varar från 1 juli till och med 15 april i södra Sverige och 30 april i norra Sverige. Det betyder att man får jaga kråka i hela 10 månader under ett år. Detta är utan att räkna med skyddsjakten, om du har tillgång till skyddsjakt så kan du jaga kråka året om.” Kopierat från jaktmedia

Fågelhjärnor eller inte – kråkfåglar är lika intelligente som människoapor

Smarta kråkor känner empati

Jakt för bulvaner och vettar

8 dec, grävling

Grävlingen utsätts för grym jakt. Den är inte ens fredad i sitt gryt/bo där den försöker freda sig. Jakthundar släpps ner i grytet och visar jägaren var grävlingen finns. Sen gräver sig jägaren ner till grävlingen. När grävlingen tittar ut genom hålet skjuts den i huvudet med en revolver.

Inte ens fredad i sitt hem – grytjakt

Jaktkritikerna kräver ett förbud för den hemska grytjakten. Vänligen signera vår petition mot grytjakt, som även bedrivs på räv. PETITION: Förbjud grytjakten i Sverige nu!

“Den 1 augusti får till exempel lös hund släppas på grävling. Jaktformen är både rolig, viltvårdsfrämjande och bra träning för hunden.” svenskjakt.se

Mördarsnigelns värsta fiende

Grytjakt på grävling – BEARSKIN Varning för otäcka bilder!

7 dec, gräsand

I Sverige är gräsanden en talrik fågel. Trots detta föds gräsänder upp i fångenskap och sätts ut i våtmarker under sommaren för att sedan jagas under hösten. Det finns uppenbarligen inte tillräckligt många vilda fåglar i Sverige för att tillfredsställa alla jägares behov av att få döda dem. Överlevnaden för farmade ällingar (andungar) är 2 %, vilket kan jämföras med 21 % för vildfödda ällingar.

LÄNK: Uppfödd i fångenskap – utsatt för att skjutas ner

Fågeljakt leder till stor skadskjutningsfrekvens då det är svårt att träffa mål som rör sig i tre dimensioner och många jägare saknar det omdöme som krävs för att klara det. Jaktkritikerna kräver att all fågeljakt förbjuds.

Ottenby fågelstation – Gräsänder utsatta för jakt

Hundratals döda gräsänder hittade: “De skjuts för nöjes skull”

Youtubefilm: Jaktresan – morgonsträck på änder

6 dec, skogshare och fälthare

Utdrag ur texten från vilt.se, harjakt: “Harjakt sker nästan alltid med drivande hundar. Oftast är det stövare man jagar med, även om även drever, taxar och andra hundar kan användas. Harjakten börjar med att hunden släpps på nattslaget och letar sig sedan fram med sin känsliga nos till harens daglega. Då haren gör så kallade lyckor, innan den går i daglega så kan den var mycket svår att finna. En lycka innebär att haren går tillbaka i sina egna spår för att sedan ta ett långt skutt åt sidan, vilket gör att spåret ”tar slut” för hunden. I dessa situationer skall hunden söka av området i cirklar, tills den får upp spåret igen. När hunden har vittring så börjar den skälla och när den tar upp ordentligt ökar skallet i frekvens”.

Skogsharen minskar så pass kraftigt i antal att den rödlistats som nära hotad.

Igelkott och skogshare minskar i antal och rödlistas

Utdrag ur texten från vilt.se, harjakt: Det är inte ovanligt att man sätter sig och gör upp en eld där man sitter och fikar och umgås med de andra jägarna medans man väntar på att hunden skall få upptag. Det går även bra att promenera runt i skogen medans hunden arbetar, vilket gör att harjakten är en mycket social jaktform. Haren har generellt bra hörsel, men den ser däremot mycket dåligt. Det är även mycket vanligt att haren rör sig i ett cirkelmönster som kan sträcka sig över flera kilometer. Detta innebär i sin tur att haren nästan alltid kommer tillbaka till upptagsplatsen till slut. Med denna kunskapen kan du som jägare anpassa din positionering och ställa dig i pass där haren med stor sannolikhet kommer igen.

Här en jaktfilm från Youtube. Det är ett gäng glada gubbar som tycker det är jättekul att gå ut och skjuta på små djur (småvilt). I filmen går dom i en kedja över ett fält och driver hararna framför sig mot skyttarna.

VETENSKAPSJAKT -Lubbe jagar hare på Ven Djurvänner varnas för obehagliga bilder.

5 dec, fasan

Fasanen har sin ursprungliga och naturliga utbredning i Östra Asien. Den inplanterades i slutet av 1800-talet i Sverige, och är en del av den vilda faunan. Fasaner föds upp och placeras ut för jaktändamål. Det kallas för godsjakt. Årligen föds det upp ca 250 000 fasankycklingar som släpps ut för att skjutas. Fågeljakt leder till stor skadskjutningsfrekvens då det är svårt att träffa mål som rör sig i tre dimensioner och många jägare saknar det omdöme som krävs för att klara det. Slottet Stora Sundby utanför Katrineholm erbjuder jakt på fasan. Här finns film med fasanjakt: Fasanjakt – Stora Sundby

HS Jakt och landskapsservice erbjuder uppfödda fåglar för utsättning. På deras hemsida kan man läsa: “Vilt av högsta kvalitet för utsättning erbjudes. Vi kan ordna leverans av allt vilt om så önskas, större partier levereras alltid till köparen. Vi har uppfödning av gräsänder, fasaner och rapphöns i vår registrerade och godkända anläggning.” Och vidare: “Fasaner finns för utsättning från mitten av juli. Ägg under april och maj. Daggamla under maj-juni. Pris: Utsättningsklara ca 50 kr ex moms beroende på mängd.

Klicka här och bli medlem i Jaktkritikerna

4 dec, rödräv

Foto Hans Ring

Cirka 70 000 rödrävar dödas årligen i nöjesjakt. Rävarna jagas i drevjakt, vakjakt, lockjakt, de fångas i fällor och i vissa län med snaror. I grytjakt släpps en jakthund ner i grytet där räven söker freda sig. Hunden driver ut räven ur grytet. Utanför väntar jägaren med gevär. Räven är ett av våra mest populära djur och många människor på landsbygden lider när rävarna skjuts bort. Räven är ur människans synvinkel ett nyttodjur då det i områden rika på räv finns mindre TBE. Detta beroende på att räven äter mycket möss och sorkar. Rävarna utsätts för grym massjakt. I en tävling är räven poängsatt till 120 poäng. Där skjuter jägare så många rävar de bara kan för att vinna fina priser.

Klicka här – signera petition mot grytjakt

Räv minskar risken för farliga fästingar – SvT Nyheter

Rävjakt, film från Youtube (varning för hemska bilder)

Rovdjurskampanjen – massdödande av rävar

Rävjakt med fotsnara Varning för otäcka bilder!

Klicka här för att bli medlem i Jaktkritikerna

3 dec, nötskrika

Nötskrikan är fridlyst enligt §4 i Artskyddsförordningen men får ändå skjutas. Jaktorganisationer hävdar att de gör en insats för viltvården genom att skjuta ihjäl tusentals nötskrikor. Sanningen är att nötskrikorna hjälper till att plantera ekar. Nötskrikor sprider fröer, det vill säga de äter ekollon och gömmer ekollon samt tappar några här och där. Nationalekonomen Cajsa Hougner har utfört en studie om värdet av en nötskrikas spridning av ekollon. Sedan har en analys gjorts på kostnaderna för att ersätta denna tjänst på konstgjord väg, dvs att en människa gör det istället. Resultaten visar att ersättningskostnaden för ett nötskrikepar i parken ligger mellan 35 000 -160 000 SEK. Dessa siffror är baserade på Nationalstadsparkens ekskogsarea.

Läs mer om studien här: Nötskrikepar är värda 35 000, enligt studie

Bli medlem i Jaktkritikerna

2 dec, bäver

Jakt på bäver måste förbjudas. Speciellt gällande troféjakt som fokuserar på de största djuren och lockar jaktföretag att sälja troféjakt och därmed oetisk jakt som inte har något med viltvård att göra. Bävern har en viktig roll i ekosystemet, inte minst som återställare av våtmarker. En akut och nödvändigåtgärd inte minst för att binda koldioxid i marken. Men i Sverige går nöjesjakten före djurens liv. Gällande jakttid tangerar tid för ungarnas födsel vilket innebär att dräktiga honor utsätts för jakt. Jakt på bäver strider mot förbudet att utsätta djur för jakt under parnings- och uppfödningstid (februari- maj).

LÄNK: BLI MEDLEM I JAKTKRITIKERNA

1 december, ripa

Såhär beskriver jägare ripjakten: “Du kan skjuta ripa med antingen hagel eller kula, det är lite en smaksak vad du tycker är roligast. Det går att jaga ripa både på hösten och på vintern. På hösten så jagar man mest stående eller med en hund som attackerar fåglarna och det är när de flyger upp i luften som man passar på att skjuta dem. Vid användning av hund så är det hagelgevär som gäller. Det område i Sverige där det bedrivs mest ripjakt är i fjällkedjan. Ripan finns där i högst antal och den kan hittas långt ovanför trädgränsen och även på kalfjället.”

LÄNK: Ripor fångas med snara

LÄNK: BLI MEDLEM I JAKTKRITIKERNA

Translate »